WOZ bezwaar Peel en Maas

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in de eerste 12 weken van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ wil zeggen een verwachte marktwaarde van een woning. Op basis van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de waarde van het huis te hoog en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Peel en Maas? Op deze pagina bieden wij meer informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Peel en Maas begroot jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om hier scherp op te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar aantekenen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Peel en Maas 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande lijst verstrekken we een samenvatting van de hedendaagse woonlasten in Peel en Maas (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarbij kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde inzien .

ProvincieLimburg
GemeentePeel en Maas
Postcode5988
Netnummer077 (+3177)
Gemiddelde WOZ-waarde€262.000
OZB-tarief woningen0,0978%
Gemiddeld betaalde OZB€255
Rioolheffing€289
Afvalstoffenheffing€197
Totale woonlasten€741
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Peel en Maas.

Kostenberekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Peel en Maas. De WOZ-waarde bedraagt op €286.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €286.000 x 0,0978% = €280.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Peel en Maas? Je kunt dan bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het praktisch stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Peel en Maas werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of het al bekend is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het opgestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Peel en Maas. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit verslag is een toelichting op de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Check huizenprijs

  Bekijk of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Beoordeel of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit komt doorgaans doordat ze een gunstige ligging hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een recent taxatierapport. Voor het gemak kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Soms kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Hier kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je ziet hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gewoon inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt meer precies omschreven hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het schema hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€262.0006,5%
2019€246.0004,7%
2018€235.0003,1%
2017€228.0001,3%
2016€225.0000,4%
2015€224.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Peel en Maas.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-peel-en-maas-5988

Woningtaxatie in Peel en Maas

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Peel en Maas kan je extra kracht bijzetten met een erkend taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Peel en Maas komt gemiddeld uit rond de €215. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In de onderstaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Peel en Maas die jou kunnen voorzien van een officieel taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Beesel, Venlo, Horst aan de Maas, Bergen Limburg en Maasdriel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. thema’s zoals: onderhoudsniveau, oppervlakte, type woning, grootte, ligging, bijgebouwen en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Peel en Maas. In dit document check je een indicatie van de woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Ben jij eigenaar van een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). In deze aanslag staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0978% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Peel en Maas. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €255.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde komt tot stand op basis van openbare data. Men kijkt naar onderwerpen zoals: plek van de woning, de oppervlakte, het soort woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Wanneer je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je bekijken via het belastingloket van de gemeente (www.peelenmaas.nl). In het rapport staan belangrijke gegevens zoals: grootte van het pand, kadastrale gegevens, bijgebouwen, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, type object. In het taxatieverslag vind je tevens marktprijzen van vergelijkbare huizen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Peel en Maas?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 45 dagen na datum van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en beoordeel of deze woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Vergeet niet: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je goed nadenken. Kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Peel en Maas maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

 • WOZ bezwaar Panningen
 • WOZ bezwaar Koningslust
 • WOZ bezwaar Grashoek
 • WOZ bezwaar Beringe
 • WOZ bezwaar Egchel
 • WOZ bezwaar Helden
 • WOZ bezwaar Baarlo
 • WOZ bezwaar Maasbree
 • WOZ bezwaar Kessel
 • WOZ bezwaar Meijel
 • Plaats een reactie