WOZ bezwaar Panningen

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een geschatte marktprijs van een woning. Middels deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals met name de OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Panningen? Op dit portaal lees je praktische info over de te nemen stappen.

 • De gemeente Peel en Maas beoordeelt elk jaar opnieuw de marktprijs van een gebouw.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk daar aandachtig naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Panningen 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de tabel hieronder verschaffen we een indicatie van de recente woonlasten in Panningen van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal bekijk je ook informatie over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieLimburg
GemeentePeel en Maas
Postcode5981
Netnummer077 (+3177)
Gemiddelde WOZ-waarde€262.000
OZB-tarief woningen0,0978%
Gemiddeld betaalde OZB€255
Rioolheffing€289
Afvalstoffenheffing€197
Totale woonlasten€741
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Panningen.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Peel en Maas. De WOZ-waarde bedraagt op €244.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €244.000 x 0,0978% = €239.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Panningen? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Panningen aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het eenvoudige taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Panningen. Waarschijnlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Het document is een toelichting op de geregistreerde woningwaarde.

 3. Beoordeling marktwaarde

  Bekijk of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze woonobjecten dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dat kan voorkomen doordat ze een gunstige ligging hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een extra taxatie. Om je snel op te weg te helpen zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Daar kun je elke woning opzoeken. Je ziet hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is te vinden hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€262.0006,5%
2019€246.0004,7%
2018€235.0003,1%
2017€228.0001,3%
2016€225.0000,4%
2015€224.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Peel en Maas.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-panningen-5981

Woningtaxatie in Panningen

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Panningen kan je extra kracht bijzetten met een deskundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Panningen komt gemiddeld uit rond de €250. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding, echter tot maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In het onderstaande overzicht vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Panningen die jou kunnen ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Evertsoord, Kronenberg, Sevenum, Lottum en Grubbenvorst.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. thema’s zoals: oppervlakte, bouwjaar, ligging, grootte, bijgebouwen, type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Panningen. In die rapportage lees je de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij de bezitter dan een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Je vindt daarin de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,0978% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Panningen. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €255.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. verschillende objectkenmerken. Men kijkt naar factoren zoals: ligging van het perceel, woonoppervlakte, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor actuele woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je bekijken via de online omgeving van de gemeente (www.peelenmaas.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: oppervlakte van het perceel, type object, bouwjaar, adresgegevens, kadastrale gegevens, grootte van het pand. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met marktprijzen van andere vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Panningen?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en check of de woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je hiertegen bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Opmerking: ga je jouw woning verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Panningen kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie