WOZ bezwaar Koningslust

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Op basis van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals met name de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Koningslust? Op wozwaardespecialist.nl geven we inzicht in wat je moet doen.

 • De gemeente Peel en Maas raamt ieder jaar de marktprijs van een gebouw.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • We raden altijd aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Koningslust 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In het onderstaande overzicht check je een indicatie van de actuele woonlasten in Koningslust van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl kun je ook verder lezen over Marktwaarde woning.

ProvincieLimburg
GemeentePeel en Maas
Postcode5984
Netnummer077 (+3177)
Gemiddelde WOZ-waarde€262.000
OZB-tarief woningen0,0978%
Gemiddeld betaalde OZB€255
Rioolheffing€289
Afvalstoffenheffing€197
Totale woonlasten€741
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Koningslust.

Berekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Peel en Maas. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €245.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €245.000 x 0,0978% = €240.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Koningslust? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het praktisch stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Koningslust nu precies werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of het al bekend is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het eenvoudige taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Koningslust. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit rapport dient als onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Beoordeling huizenprijs

  Evalueer of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar referentiewoningen. Beoordeel of deze gebouwen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dat kan voorkomen doordat ze groter zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een taxatierapport. Voor het gemak raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je achterhaalt daar ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gemeentelijke taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de tabel hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€262.0006,5%
2019€246.0004,7%
2018€235.0003,1%
2017€228.0001,3%
2016€225.0000,4%
2015€224.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Peel en Maas.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-koningslust-5984

Woningtaxatie in Koningslust

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Koningslust kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Koningslust komt gemiddeld uit rond de €280. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vinden
In de volgende tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Koningslust die je mogelijk willen helpen aan een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Panningen, Evertsoord, Kronenberg, Sevenum en Lottum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderwerpen zoals: bijgebouwen, bouwjaar, ligging, grootte, type woning, oppervlakte en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Koningslust. In dit document check je de verwachte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Tevens is dit van toepassing op het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daar tref je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0978% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Koningslust. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €255.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt gecalculeerd aan de hand van verschillende objectkenmerken. De gemeente verwerkt onderdelen als: plek van de woning, grondoppervlakte, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Als je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.peelenmaas.nl). In het taxatierapport zijn allerlei zaken zoals: adresgegevens, grootte van het pand, type object, bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook transactiecijfers van vergelijkbare huizen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Koningslust?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en evalueer of deze woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let goed op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan spelen er meer belangen. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Koningslust kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie