WOZ bezwaar Papekop

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Aan de hand van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals natuurlijk de OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Papekop? Op deze website vind je uitgebreide informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Oudewater calculeert jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is dus slim om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Papekop 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande tabel verschaffen we verschillende gegevens van de huidige woonlasten in Papekop (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze website kun je ook verder lezen over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieUtrecht
GemeenteOudewater
Postcode3464
Netnummer0348 (+31348)
Gemiddelde WOZ-waarde€320.000
OZB-tarief woningen0,13%
Gemiddeld betaalde OZB€415
Rioolheffing€266
Afvalstoffenheffing€261
Totale woonlasten€943
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Papekop.

Calculatie: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Oudewater. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €248.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €248.000 x 0,13% = €322.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Papekop? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Papekop nu precies werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beknopte taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Papekop. Meestal kan dit alleen met DigiD. Dit verslag bevat kenmerken die van belang zijn voor de waardebepaling.

 3. Evalueer verkoopprijs

  Controleer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Beoordeel of deze gebouwen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Een reden kan zijn dat ze gerenoveerd zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een professionele woningtaxatie. Hiervoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Dikwijls bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te reageren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Daar is iedere openbare woning op te zoeken. Je treft hier ook de waarde van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het onderstaande overzicht is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€320.0006,3%
2019€301.0004,9%
2018€287.0001,8%
2017€282.0002,5%
2016€275.0000,0%
2015€275.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Oudewater.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-papekop-3464

Woningtaxatie in Papekop

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Papekop zal een stuk overtuigender zijn met een officieel taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente aangeeft. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Papekop ligt rond de €230. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Een taxateur in de regio zoeken
In het schema hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Papekop die jouw kunnen ondersteunen bij een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Linschoten, Haarzuilens, De Meern, Vleuten en Snelrewaard.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woningbezitter krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van je woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door kenmerken zoals: bijgebouwen, oppervlakte, onderhoudsniveau, grootte, bouwjaar, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Papekop. Op dit aanslagbiljet bekijk je de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij een woning of stuk grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verstuurd in februari). Daar tref je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,13% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Papekop. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €415.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
Deze waarde wordt berekend door middel van openbare data. Er wordt ingezoomd op thema’s zoals: waar staat de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsstaat en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Als je een WOZ-beschikking hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je inzien via de site van de gemeente (www.oudewater.nl). In dit PDF-bestand staan belangrijke gegevens zoals: type object, grootte van het pand, bijgebouwen, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag bekijk je eveneens verkoopcijfers van vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Papekop?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en onderzoek of de aangehaalde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Belangrijk: wil je jouw woning te koop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Papekop zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie