WOZ bezwaar Hollandsche Rading

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen Zoals de jaarlijkse OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de waarde van het huis te hoog en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Hollandsche Rading? Op deze website geven we inzicht in de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente De Bilt maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een object.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Je doet er goed aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ niet klopt dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Hollandsche Rading 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de volgende tabel check je een overzicht met de verschillende woonlasten in Hollandsche Rading van een meerpersoonshuishouden. Op deze website kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieUtrecht
GemeenteDe Bilt
Postcode3739
Netnummer035 (+3135)
Gemiddelde WOZ-waarde€429.000
OZB-tarief woningen0,1028%
Gemiddeld betaalde OZB€441
Rioolheffing€240
Afvalstoffenheffing€273
Totale woonlasten€954
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Hollandsche Rading.

Stel: je hebt een koopwoning in de gemeente De Bilt. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €278.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €278.000 x 0,1028% = €286.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis WOZ-check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Hollandsche Rading? Je kunt een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Hollandsche Rading uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te checken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het opgestelde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Hollandsche Rading. Waarschijnlijk heb je hier DigiD voor nodig. Dit verslag is de basis van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling verkoopprijs

  Controleer of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Ga na of deze woonruimtes vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dat kan voorkomen doordat ze een beter uitzicht hebben of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Maak bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een taxatierapport. Hiervoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je gratis inzien via www.wozwaardeloket.nl. Op die website kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is beschikbaar voor elke Nederlander. In het taxatieverslag van de overheid wordt onderbouwd hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€429.0008,6%
2019€395.0009,7%
2018€360.0004,3%
2017€345.0004,5%
2016€330.0000,6%
2015€328.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente De Bilt.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-hollandsche-rading-3739

Woningtaxatie in Hollandsche Rading

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Hollandsche Rading komt nog beter over met een officieel taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Hollandsche Rading bedraagt circa €240. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de waarde verminderd? Soms heb je recht op een vergoeding (maximaal €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In de tabel hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Hollandsche Rading die betrouwbare service bieden voor een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Maartensdijk, Groenekan, Bosch en Duin, Den Dolder en Bilthoven.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat betekent de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk huis krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderdelen zoals: onderhoudsniveau, type woning, ligging, grootte, bijgebouwen, bouwjaar en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Hollandsche Rading. Op dit aanslagbiljet bekijk je de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij een woning of stuk grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Je treft hierin de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1028% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hollandsche Rading. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €441.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt vastgesteld aan de hand van openbare data. Men kijkt naar thema’s zoals: de ligging van de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken via de site van de gemeente (www.debilt.nl). In het document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; grootte van het pand, bouwjaar, kadastrale gegevens, type object, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopprijzen van andere vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Hollandsche Rading?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een periode van 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en vergelijk of deze woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog is dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Investeerders kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Hollandsche Rading zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie