WOZ bezwaar Welsum

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van jouw woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden diverse belastingen berekend zoals de standaard OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Welsum? Op deze pagina bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Olst-Wijhe beoordeelt elk jaar opnieuw de marktprijs van een gebouw.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om hiervan op de hoogte te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Welsum 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In het overzicht hieronder vind je duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Welsum op basis van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform vind je ook meer informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieOverijssel
GemeenteOlst-Wijhe
Postcode8196
Netnummer0570 (+31570)
Gemiddelde WOZ-waarde€261.000
OZB-tarief woningen0,1534%
Gemiddeld betaalde OZB€400
Rioolheffing€227
Afvalstoffenheffing€223
Totale woonlasten€850
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Welsum.

Berekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Olst-Wijhe. De WOZ-waarde ligt op €244.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 244.000 x 0,1534% = €374.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Welsum? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Welsum ingediend kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of bezoek wozwaardeloket.nl om op te vragen of het al bekend is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het zogenaamde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Welsum. Meestal heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze verslaglegging is een toelichting op de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Analyseer woningwaarde

  Bekijk of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Weeg af of deze woningen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dit kan zijn omdat ze een gunstige ligging hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgebreide taxatie. Om je snel op te weg te helpen kun je onze voorbeeldbrief downloaden. In sommige gevallen kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit dan bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Op die website vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het persoonlijke taxatieverslag is te vinden hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de volgende tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€261.0007,4%
2019€243.0006,1%
2018€229.0002,7%
2017€223.0001,4%
2016€220.000-0,9%
2015€222.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Olst-Wijhe.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-welsum-8196

Woningtaxatie in Welsum

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Welsum kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Welsum komt gemiddeld uit rond de €270. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de tabel hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Welsum die professionele hulp bieden bij een taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Veessen, Vorchten, Wapenveld, Vaassen en Oene.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderdelen als: bouwjaar, type woning, ligging, onderhoudsniveau, bijgebouwen, grootte en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat is de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Welsum. In deze documenten check je de ingeschatte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. De beschikking speelt ook een rol bij de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). In dit document vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1534% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Welsum. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €400.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt door de gemeente berekend door middel van objectieve criteria. Hiervoor gebruiken ze aspecten als: waar het huis gelegen is, de inhoud van de woning, bouwjaar en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn dichtbij jouw woning. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van actuele woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Vanaf het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.olst-wijhe.nl). In het taxatierapport beschrijven ze actuele gegeven als: adresgegevens, bijgebouwen, bouwjaar, grootte van het pand, type object, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag vind je ook prijzen van nabije woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Welsum?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een periode van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en onderzoek of de getoonde woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente inclusief onderbouwing. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je meent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je hiertegen bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde lager wordt ingeschat. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Aandachtspunt: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Welsum zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie