WOZ bezwaar Zwartewaterland

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Zwartewaterland? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Zwartewaterland komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een object.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is essentieel om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar maken bij gemeente. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Zwartewaterland 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de bijgaande tabel vind je een overview van de hedendaagse woonlasten in Zwartewaterland waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal tref je ook handige informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieOverijssel
GemeenteZwartewaterland
Postcode8064
Netnummer038 (+3138)
Gemiddelde WOZ-waarde€221.000
OZB-tarief woningen0,1068%
Gemiddeld betaalde OZB€236
Rioolheffing€353
Afvalstoffenheffing€188
Totale woonlasten€777
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Zwartewaterland.

Rekenvoorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Zwartewaterland. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €234.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €234.000 x 0,1068% = €250.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Zwartewaterland? Dan kan je formeel bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Zwartewaterland precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het eenvoudige taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Zwartewaterland. Doorgaans moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze documentatie is feitelijk een onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Onderzoek marktprijs

  Beoordeel of de waarde correct is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met referentiewoningen. Evalueer of deze gebouwen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dit komt doorgaans doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er sprake is van betonrot.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een recent taxatierapport. Voor het gemak kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om te beslissen. Ben je het oneens? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Daar vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je ziet hier ook de waarde van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het taxatieverslag van de overheid is te vinden hoe de waarde tot stand komt. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. Hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€221.0005,2%
2019€210.0005,0%
2018€200.0002,6%
2017€195.0002,6%
2016€190.000-1,0%
2015€192.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Zwartewaterland.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-zwartewaterland-8064

Woningtaxatie in Zwartewaterland

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Zwartewaterland kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Zwartewaterland bedraagt circa €210. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ aangepast? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Taxateurs vergelijken
In de onderstaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Zwartewaterland die professionele hulp bieden bij een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Hattem, Zwolle, De Wolden, Staphorst en Meppel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat is de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door aspecten als: onderhoudsniveau, type woning, oppervlakte, grootte, bouwjaar, bijgebouwen en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Zwartewaterland. In dit document lees je de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Tevens is dit van toepassing op de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Daarin staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1068% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zwartewaterland. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €236.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt door de gemeente berekend d.m.v. objectieve criteria. Ze onderzoeken feiten zoals: plek van de woning, grondoppervlakte, onderhoudsstaat en verkoopcijfers van woningen in de buurt rondom je huis. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Als je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je inzien via de online omgeving van de gemeente (www.zwartewaterland.nl). In dit PDF-bestand staan belangrijke gegevens zoals: adresgegevens, bijgebouwen, bouwjaar, type object, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag bekijk je eveneens marktprijzen van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Zwartewaterland?
Bezwaar maken kan binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en onderzoek of de aangehaalde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de waarde bijstelt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Huizenzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Zwartewaterland kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

 • WOZ bezwaar Genemuiden
 • WOZ bezwaar Mastenbroek
 • WOZ bezwaar Hasselt
 • WOZ bezwaar Zwartsluis
 • Plaats een reactie