WOZ bezwaar Wesepe

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in de eerste 12 weken van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van jouw woning. Aan de hand van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals het OZB tarief en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Wesepe? Hieronder geven we inzicht in welke opties je hebt.

 • De gemeente Olst-Wijhe beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van het woonhuis.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • We raden altijd aan om dit te checken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ niet klopt dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Wesepe 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In het schema hieronder verschaffen we een samenvatting van de recente woonlasten in Wesepe (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Eveneens kun je ook verder lezen over WOZ heffingen.

ProvincieOverijssel
GemeenteOlst-Wijhe
Postcode8124
Netnummer0570 (+31570)
Gemiddelde WOZ-waarde€261.000
OZB-tarief woningen0,1534%
Gemiddeld betaalde OZB€400
Rioolheffing€227
Afvalstoffenheffing€223
Totale woonlasten€850
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Wesepe.

Calculatie: je woont in een koophuis in de gemeente Olst-Wijhe. De WOZ-waarde bedraagt op €230.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €230.000 x 0,1534% = €353.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Wesepe? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Wesepe nu precies werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het basis-taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Wesepe. Waarschijnlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit verslag is een toelichting op de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek marktprijs

  Check of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Een reden kan zijn dat ze gerenoveerd zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgevoerde woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Dikwijls is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Via die zoekmachine kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je checkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het taxatieverslag van de overheid is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn berekend. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€261.0007,4%
2019€243.0006,1%
2018€229.0002,7%
2017€223.0001,4%
2016€220.000-0,9%
2015€222.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Olst-Wijhe.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-wesepe-8124

Woningtaxatie in Wesepe

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Wesepe kan je nog sterker maken met een deskundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Wesepe is ongeveer €225. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Soms heb je recht op een vergoeding, echter tot maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In de onderstaande tabel check je taxateurs en makelaars in Wesepe die je kunnen helpen aan een vakkundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Olst, Nieuw Heeten, Heeten, Broekland en Mariënheem.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door feiten als: onderhoudsniveau, bijgebouwen, ligging, oppervlakte, type woning, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat is de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Wesepe. In deze aanslag staan de ingeschatte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Je treft hierin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1534% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wesepe. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €400.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt door de gemeente berekend met behulp van verschillende objectkenmerken. Hiervoor gebruiken ze aspecten zoals: de ligging van de woning, de inhoud van de woning, onderhoudstoestand en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de wijk. Je kunt bij het kadaster terecht geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen via het belastingloket van de gemeente (www.olst-wijhe.nl). In het taxatieverslag beschrijven ze actuele gegeven als: grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, type object, bouwjaar, bijgebouwen, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag vind je tevens verkoopprijzen van gelijkwaardige woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Wesepe?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en analyseer of de aangehaalde woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Belangrijk: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Woningzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Wesepe zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie