WOZ bezwaar Marle

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in het eerste kwartaal van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Onder WOZ verstaan we: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. A.d.h.v. de woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de standaard OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Marle? Op deze website bieden wij meer informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Olst-Wijhe maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is dus slim om daar aandachtig naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ niet klopt dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Dit is privé te regelen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Marle 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel vind je duidelijke info over de recente woonlasten in Marle op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieOverijssel
GemeenteOlst-Wijhe
Postcode8198
Netnummer0578 (+31578)
Gemiddelde WOZ-waarde€261.000
OZB-tarief woningen0,1534%
Gemiddeld betaalde OZB€400
Rioolheffing€227
Afvalstoffenheffing€223
Totale woonlasten€850
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Marle.

Rekenvoorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Olst-Wijhe. De WOZ-waarde is vastgesteld op €245.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €245.000 x 0,1534% = €376.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Marle? Je kunt een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Marle precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart. Of open wozwaardeloket.nl om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het basis-taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Marle. Let op: vaak is een DigiD account vereist. Dit stuk dient als onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Check woningwaarde

  Weeg af of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woonruimtes ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dat kan voorkomen doordat ze een beter uitzicht hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een professionele woningtaxatie. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Soms kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het oneens? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gemeentelijke taxatieverslag staat hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€261.0007,4%
2019€243.0006,1%
2018€229.0002,7%
2017€223.0001,4%
2016€220.000-0,9%
2015€222.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Olst-Wijhe.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-marle-8198

Woningtaxatie in Marle

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Marle zal een stuk overtuigender zijn met een erkend taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Marle ligt rond de €200. Geeft de gemeente gehoor, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding, maar een plafond van €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In het schema hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Marle die professionele hulp bieden bij een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Welsum, Veessen, Vorchten, Wapenveld en Vaassen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk woonobject ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door factoren als: bouwjaar, type woning, bijgebouwen, ligging, onderhoudsniveau, oppervlakte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Marle. In die rapportage bekijk je de ingeschatte woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij een woning of stuk grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). In dit document vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1534% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Marle. Een gemiddelde woning betaalt €400.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde komt tot stand d.m.v. objectieve criteria. De gemeente verwerkt aspecten als: de ligging van de woning, grondoppervlakte, het soort woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de regio. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de correcte woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je inzien via het belastingloket van de gemeente (www.olst-wijhe.nl). In het rapport zijn allerlei zaken zoals: type object, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bijgebouwen, bouwjaar, grootte van het pand. In het taxatieverslag bekijk je ook marktprijzen van referentieobjecten die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Marle?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een periode van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Download het taxatieverslag direct en beoordeel of de aangehaalde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde wordt verminderd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Goed om te weten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Marle kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie