WOZ bezwaar Elburg

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je rond januari, februari en maart een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ wordt bedoeld: een geschatte marktprijs van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de OZB beschikking maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Elburg? Hier kan je aan de slag met handige info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Elburg calculeert jaarlijks de verkoopprijs van een huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ niet klopt dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Elburg 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In het overzicht hieronder bieden we een kostenraming van de huidige woonlasten in Elburg waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl vind je ook meer informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieGelderland
GemeenteElburg
Postcode8081
Netnummer0525 (+31525)
Gemiddelde WOZ-waarde€275.000
OZB-tarief woningen0,103%
Gemiddeld betaalde OZB€283
Rioolheffing€203
Afvalstoffenheffing€235
Totale woonlasten€721
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Elburg.

Rekenvoorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Elburg. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €292.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €292.000 x 0,103% = €301.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Elburg? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het 5-stappenplan hieronder vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Elburg uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of surf naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of het al bekend is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het zogenaamde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Elburg. Meestal kan dit alleen met DigiD. Dit verslag draagt bij aan de berekening van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Onderzoek woningprijs

  Weeg af of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Weeg af of deze huizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Onder andere doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het maken van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een professionele woningtaxatie. Hiervoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je 24/7 inzien via website van het WOZ-waardeloket. Daar kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je achterhaalt daar ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor alle Nederlanders te bekijken. In het persoonlijke taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de bijgaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€275.00010,0%
2019€250.0006,8%
2018€234.0003,1%
2017€227.0000,0%
2016€227.000-9,2%
2015€250.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Elburg.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-elburg-8081

Woningtaxatie in Elburg

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Elburg komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning een lagere marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Elburg komt gemiddeld uit rond de €220. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Soms heb je recht op een vergoeding, echter tot maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In het onderstaande overzicht zoek je naar taxateurs en makelaars in Elburg die je mogelijk willen helpen aan een erkend taxatierapport om de WOZ aan te passen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Nunspeet, Zwartewaterland, Hattem, Zwolle en De Wolden.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. aspecten zoals: bijgebouwen, oppervlakte, ligging, type woning, bouwjaar, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Elburg. In deze documenten bekijk je de vastgestelde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning of stuk grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). In dit document vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,103% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Elburg. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €283.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt door de gemeente berekend op basis van een speciaal model. Zo wordt er gekeken naar onderwerpen zoals: ligging van het perceel, grondoppervlakte van het perceel, het soort woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de nabije omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je bekijken in het WOZ-loket van de gemeente (www.elburg.nl). In dit document vermelden ze relevante details zoals: adresgegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, kadastrale gegevens, grootte van het pand. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met marktprijzen van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Elburg?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en analyseer of de getoonde huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat de WOZ niet juist is dan kan je hiertegen bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Opmerking: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan gelden er andere belangen. Investeerders letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Elburg kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

 • WOZ bezwaar t Harde
 • WOZ bezwaar Doornspijk
 • Plaats een reactie