WOZ bezwaar Olst

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in het eerste kwartaal van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ is: een geschatte marktprijs van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Olst? Op deze website geven we inzicht in de regelgeving.

 • De gemeente Olst-Wijhe komt elk jaar met een indicatie van de marktprijs van een gebouw.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is zeer belangrijk hier goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Olst 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de bijgaande tabel check je een overview van de hedendaagse woonlasten in Olst waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Eveneens lees je ook meer informatie over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieOverijssel
GemeenteOlst-Wijhe
Postcode8121
Netnummer0570 (+31570)
Gemiddelde WOZ-waarde€261.000
OZB-tarief woningen0,1534%
Gemiddeld betaalde OZB€400
Rioolheffing€227
Afvalstoffenheffing€223
Totale woonlasten€850
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Olst.

Berekening: je woont in een koophuis in de gemeente Olst-Wijhe. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €296.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 296.000 x 0,1534% = €454.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Olst? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Olst aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het opgestelde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Olst. Meestal moet je hiervoor inloggen met DigiD. Het document is een toelichting op de indicatie van de woningwaarde.

 3. Beoordeling marktprijs

  Ga naar of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Check of deze huizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dat kan voorkomen doordat ze gemoderniseerd zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een taxatierapport. Daarvoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om uitspraak te doen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine is iedere openbare woning op te zoeken. Je vindt daar direct ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het opgestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€261.0007,4%
2019€243.0006,1%
2018€229.0002,7%
2017€223.0001,4%
2016€220.000-0,9%
2015€222.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Olst-Wijhe.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-olst-8121

Woningtaxatie in Olst

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Olst kan je het beste ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Olst ligt rond de €265. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Vind een taxateur in de buurt
In de bijgaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Olst die je mogelijk kunnen helpen met een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Check ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Nieuw Heeten, Heeten, Broekland, Mariënheem en Luttenberg.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk woonobject krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De waarde van de WOZ bepaalt de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door factoren als: ligging, type woning, bouwjaar, grootte, bijgebouwen, oppervlakte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat is een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Olst. Op dit aanslagbiljet check je de vastgestelde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je gebruikt ze ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wanneer is er de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Ben jij eigenaar van een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Je vindt daarin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1534% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Olst. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €400.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt bepaald door middel van objectieve criteria. Ze onderzoeken onderwerpen zoals: de ligging van het huis, oppervlakte van het perceel, bouwjaar en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen dichtbij jouw woning. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor betrouwbare woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.olst-wijhe.nl). In het taxatierapport beschrijven ze actuele gegeven als: oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bijgebouwen, adresgegevens, kadastrale gegevens, bouwjaar. In het taxatieverslag tref je daarbij ook verkooptransacties van referentieobjecten die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Olst?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een periode van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en analyseer of de getoonde huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je vermoedt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde wordt verminderd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Olst maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie