WOZ bezwaar Nieuwkoop

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je rond januari, februari en maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kan men verschillende heffingen opleggen zoals de OZB beschikking maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Nieuwkoop? Op deze website vind je uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Nieuwkoop beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een object.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is verstandig om hier goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Nieuwkoop 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? Hieronder check je een kostenraming van de actuele woonlasten in Nieuwkoop (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteNieuwkoop
Postcode2421
Netnummer0172 (+31172)
Gemiddelde WOZ-waarde€324.000
OZB-tarief woningen0,1266%
Gemiddeld betaalde OZB€409
Rioolheffing€208
Afvalstoffenheffing€335
Totale woonlasten€952
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Nieuwkoop.

Kostenberekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Nieuwkoop. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €296.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €296.000 x 0,1266% = €375.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Nieuwkoop? Dan kan je formeel bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het praktisch stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Nieuwkoop werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het eenvoudige taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Nieuwkoop. Doorgaans heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze verslaglegging is een toelichting op de geregistreerde woningwaarde.

 3. Onderzoek woningprijs

  Bekijk of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen. Evalueer of deze woonobjecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er sprake is van betonrot.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een taxatierapport. Hiervoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit dan bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Op die website kun je elke woning opzoeken. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het taxatieverslag van de overheid is te vinden hoe de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de volgende tabel vind je de gemiddele woningwaarden van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€324.0008,7%
2019€298.0005,7%
2018€282.0002,2%
2017€276.0002,6%
2016€269.0000,7%
2015€267.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Nieuwkoop.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-nieuwkoop-2421

Woningtaxatie in Nieuwkoop

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Nieuwkoop kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om in het gelijk gesteld te worden. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Nieuwkoop ligt om en nabij de €240. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (maximaal €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de onderstaande tabel check je taxateurs en makelaars in Nieuwkoop die jouw kunnen ondersteunen bij een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Zoek ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Bodegraven-Reeuwijk, Alphen aan den Rijn, Zoeterwoude, Teylingen en Leiderdorp.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door thema’s als: bijgebouwen, oppervlakte, ligging, bouwjaar, grootte, onderhoudsniveauen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Nieuwkoop. In deze aanslag staan de geregistreerde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Tevens is dit van toepassing op het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1266% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Nieuwkoop. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €409.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
Deze waarde wordt berekend op basis van objectieve criteria. Ze onderzoeken onderwerpen als: waar staat de woning, grondoppervlakte, het soort woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de wijk. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.nieuwkoop.nl). In het taxatierapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: grootte van het pand, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bijgebouwen, adresgegevens. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook transactiecijfers van soortgelijke woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Nieuwkoop?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 30 werkdagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en check of de referentiewoningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je meent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij bezwaar aantekenen. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde wordt verminderd. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Niet vergeten: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Nieuwkoop kan de verkoopkansen verkleinen.

 • WOZ bezwaar Woerdense Verlaat
 • WOZ bezwaar Noorden
 • WOZ bezwaar Zevenhoven
 • WOZ bezwaar Nieuwveen
 • WOZ bezwaar Ter Aar
 • WOZ bezwaar Vrouwenakker
 • Plaats een reactie