WOZ bezwaar Oud-Alblas

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. A.d.h.v. de woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de verplichte OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Oud-Alblas? Op deze pagina vertellen we je precies welke opties je hebt.

 • De gemeente Molenlanden raamt ieder jaar de waarde van jouw woning.
 • Op basis van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is dus slim om deze aanslag goed door te nemen zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je een bezwaarprocedure starten. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Oud-Alblas 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de bijgaande tabel bieden we een overview van de hedendaagse woonlasten in Oud-Alblas van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde vragen.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteMolenlanden
Postcode2969
Netnummer0184 (+31184)
Gemiddelde WOZ-waarde€286.000
OZB-tarief woningen0,1042%
Gemiddeld betaalde OZB€297
Rioolheffing€222
Afvalstoffenheffing€296
Totale woonlasten€792
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Oud-Alblas.

Stel: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Molenlanden. De WOZ-waarde is vastgesteld op €242.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €242.000 x 0,1042% = €252.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Oud-Alblas? Dan kan je formeel bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het 5-stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Oud-Alblas aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om in te zien of het al bekend is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het beknopte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Oud-Alblas. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Dit rapport is feitelijk een onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningprijs

  Evalueer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze gebouwen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een gunstige ligging hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een compleet taxatierapport. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via wozwaardeloket.nl. Daar kun je elke woning opzoeken. Je bekijkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd vind je meer details over hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€286.0003,6%
2019€276.000
2018
2017
2016
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Molenlanden.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-oud-alblas-2969

Woningtaxatie in Oud-Alblas

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Oud-Alblas zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Oud-Alblas is ongeveer €210. Geeft de gemeente gehoor, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding, maar een plafond van €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In deze tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Oud-Alblas die je mogelijk kunnen helpen met een taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Waal, Langerak, Nieuwpoort, Groot-Ammers en Kinderdijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. aspecten als: grootte, onderhoudsniveau, ligging, oppervlakte, type woning, bouwjaar en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Oud-Alblas. In deze aanslag tref je de geregistreerde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij een woning in bezit? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). Op het aanslagbiljet vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1042% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oud-Alblas. Een gemiddelde woning betaalt €297.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde komt tot stand aan de hand van objectieve criteria. Er wordt ingezoomd op aspecten zoals: ligging van het perceel, de oppervlakte, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de buurt. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van erkende woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.molenlanden.nl). In het rapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; type object, bouwjaar, grootte van het pand, adresgegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook verkooptransacties van referentieobjecten die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Oud-Alblas?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en ga na of de getoonde huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je goed nadenken. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Oud-Alblas zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie