WOZ bezwaar Bodegraven-Reeuwijk

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ is: een geschatte marktprijs van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de standaard OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Bodegraven-Reeuwijk? Op dit portaal vind je uitgebreide informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Bodegraven-Reeuwijk komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een object.
 • Op basis van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is aan te raden hier scherp op te zijn zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar aantekenen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Bodegraven-Reeuwijk 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de bijgaande tabel verschaffen we een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Bodegraven-Reeuwijk waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Tevens vind je ook meer informatie over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteBodegraven-Reeuwijk
Postcode2415
Netnummer0348 (+31348)
Gemiddelde WOZ-waarde€326.000
OZB-tarief woningen0,1296%
Gemiddeld betaalde OZB€422
Rioolheffing€321
Afvalstoffenheffing€316
Totale woonlasten€1059
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Bodegraven-Reeuwijk.

Calculatie: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De WOZ-waarde is vastgesteld op €254.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €254.000 x 0,1296% = €329.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Bodegraven-Reeuwijk? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het 5-stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Bodegraven-Reeuwijk uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Bodegraven-Reeuwijk. Waarschijnlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit stuk dient als onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Beoordeling woningprijs

  Bekijk of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Check of deze objecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze gemoderniseerd zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een extra taxatie. Hiervoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op deze site vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je bekijkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het opgestelde taxatieverslag wordt uitgelegd hoe deze waarde zijn afgeleid. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de volgende tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€326.0007,2%
2019€304.0009,4%
2018€278.0002,2%
2017€272.0001,9%
2016€267.0000,4%
2015€266.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-bodegraven-reeuwijk-2415

Woningtaxatie in Bodegraven-Reeuwijk

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Bodegraven-Reeuwijk kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Bodegraven-Reeuwijk bedraagt circa €240. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Soms heb je recht op een vergoeding, maar een plafond van €242.

Taxateurs in de regio vinden
Hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Bodegraven-Reeuwijk die jou kunnen ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Zoek ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Alphen aan den Rijn, Zoeterwoude, Teylingen, Leiderdorp en Oegstgeest.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning in Nederland krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een object op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s als: bijgebouwen, type woning, grootte, oppervlakte, bouwjaar, ligging en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Bodegraven-Reeuwijk. In deze gemeentelijke beschikking vind je de ingeschatte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Als laatste gebruik je dit ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Staat de woning op jouw naam? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In dit document vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1296% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bodegraven-Reeuwijk. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €422.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend a.d.h.v. verschillende objectkenmerken. Men kijkt naar kenmerken zoals: de ligging van de woning, oppervlakte van de kavel, het soort woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum rondom je huis. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (gemeente.bodegraven-reeuwijk.nl). In dit PDF-bestand zijn allerlei zaken zoals: grootte van het pand, bijgebouwen, bouwjaar, type object, adresgegevens, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag vind je ook details van verkoopgegevens van vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Bodegraven-Reeuwijk?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een termijn van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en analyseer of de woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Belangrijk: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Woningzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Bodegraven-Reeuwijk kan de verkoopkansen verkleinen.

 • WOZ bezwaar Driebruggen
 • WOZ bezwaar Waarder
 • WOZ bezwaar Reeuwijk
 • WOZ bezwaar Bodegraven
 • WOZ bezwaar Nieuwerbrug aan den Rijn
 • Plaats een reactie