WOZ bezwaar Leiderdorp

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je rond januari, februari en maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Op basis van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals met name de OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Leiderdorp? Op deze pagina lees je praktische info over de regelgeving.

 • De gemeente Leiderdorp calculeert jaarlijks de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is zeer belangrijk de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Leiderdorp 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de bijgaande tabel tref je een indicatie van de verschillende woonlasten in Leiderdorp (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op deze website kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteLeiderdorp
Postcode2352
Netnummer071 (+3171)
Gemiddelde WOZ-waarde€309.000
OZB-tarief woningen0,1409%
Gemiddeld betaalde OZB€435
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€364
Totale woonlasten€981
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Leiderdorp.

Kostenberekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Leiderdorp. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €243.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €243.000 x 0,1409% = €342.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Leiderdorp? Je kunt dan bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Leiderdorp nu precies werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht op de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om op te vragen of de waarde al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het samengestelde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Leiderdorp. Waarschijnlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Het document is de basis van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Evalueer marktwaarde

  Beoordeel of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dat kan voorkomen doordat ze gemoderniseerd zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgevoerde woningtaxatie. Voor het gemak adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Dikwijls kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het oneens? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine is iedere openbare woning op te zoeken. Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt onderbouwd hoe de waarde precies bepaald is. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€309.00010,0%
2019€281.0008,9%
2018€258.0005,3%
2017€245.0002,1%
2016€240.0002,1%
2015€235.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Leiderdorp.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-leiderdorp-2352

Woningtaxatie in Leiderdorp

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Leiderdorp zal een stuk overtuigender zijn met een vakkundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Leiderdorp ligt om en nabij de €280. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Taxateurs vergelijken
In deze tabel check je taxateurs en makelaars in Leiderdorp die je mogelijk willen helpen aan een taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Zoek ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Oegstgeest, Leiden, Westland, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat is de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk huis krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderwerpen als: bouwjaar, ligging, oppervlakte, onderhoudsniveau, type woning, bijgebouwen en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Leiderdorp. In dit document lees je een indicatie van de woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Heb jij een woning in bezit? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verzonden rond februari). Op het aanslagbiljet vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1409% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Leiderdorp. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €435.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt door de gemeente berekend a.d.h.v. verschillende objectkenmerken. Hiervoor gebruiken ze feiten als: plek van de woning, de oppervlakte, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de correcte woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je een WOZ-beschikking hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen via het belastingloket van de gemeente (www.leiderdorp.nl). In het document staan belangrijke gegevens zoals: oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, type object, bouwjaar, adresgegevens, grootte van het pand. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met marktprijzen van referentieobjecten die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Leiderdorp?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 45 dagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en vergelijk of deze woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je het gevoel hebt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarprocedure starten. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde lager wordt ingeschat. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Leiderdorp zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie