WOZ bezwaar Pietersbierum

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ bedoelen we een verwachte marktwaarde van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de OZB beschikking en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Pietersbierum? Op deze website bieden wij meer informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Waadhoeke komt elk jaar met een indicatie van de waarde van onroerende zaken.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Pietersbierum 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de tabel hieronder geven we een overzicht met de recente woonlasten in Pietersbierum op basis van een meerpersoonshuishouden. Tevens tref je ook handige informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieFriesland
GemeenteWaadhoeke
Postcode8856
Netnummer0517 (+31517)
Gemiddelde WOZ-waarde€174.000
OZB-tarief woningen0,1437%
Gemiddeld betaalde OZB€249
Rioolheffing€268
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€777
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Pietersbierum.

Voorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Waadhoeke. De WOZ-waarde is vastgesteld op €264.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €264.000 x 0,1437% = €379.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de bezwaarcheck en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Pietersbierum? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In onderstaande stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Pietersbierum uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of de WOZ al geregistreerd staat. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beknopte taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Pietersbierum. Waarschijnlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Controle marktprijs

  Ga naar of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Beoordeel of deze woonobjecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een beter uitzicht hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een alternatieve taxatie. Om je snel op te weg te helpen kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Dit kan je 24/7 inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Hier vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je checkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het schema hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€174.0006,7%
2019€163.0005,8%
2018€154.000
2017
2016
2015
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Waadhoeke.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-pietersbierum-8856

Woningtaxatie in Pietersbierum

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Pietersbierum zal een stuk overtuigender zijn met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente aangeeft. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Pietersbierum ligt rond de €245. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ aangepast? Soms heb je recht op een vergoeding (tot een max. van €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In deze tabel check je taxateurs en makelaars in Pietersbierum die betrouwbare service bieden voor een officieel taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Sexbierum, Oosterbierum, Klooster Lidlum, Firdgum en Tzummarum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar aspecten zoals: oppervlakte, bijgebouwen, grootte, bouwjaar, type woning, onderhoudsniveau en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Pietersbierum. In deze aanslag staan de vastgestelde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Als laatste gebruik je dit ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Op het aanslagbiljet vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1437% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Pietersbierum. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €249.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt gecalculeerd aan de hand van kadastrale data. Hiervoor gebruiken ze aspecten zoals: waar staat de woning, oppervlakte van het perceel, het soort woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je inzien via de online omgeving van de gemeente (www.waadhoeke.nl). In dit PDF-bestand vermelden ze relevante details zoals: bijgebouwen, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, type object, grootte van het pand. In het taxatieverslag vind je ook verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Pietersbierum?
Het bezwaar maken moet binnen 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en bekijk of de getoonde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het gevoel hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Aandachtspunt: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je goed nadenken. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Pietersbierum zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie