WOZ bezwaar Ottoland

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in de eerste 12 weken van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ bedoelen we een verwachte marktwaarde van een woning. Op basis van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals het OZB tarief maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Ottoland? Hier praten we je bij over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Molenlanden calculeert jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is verstandig om deze aanslag goed door te nemen zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ niet klopt dan kan je hiertegen bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Ottoland 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder geven we een kostenraming van de huidige woonlasten in Ottoland (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina tref je ook handige informatie over Wat betekend de WOZ.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteMolenlanden
Postcode2975
Netnummer0184 (+31184)
Gemiddelde WOZ-waarde€286.000
OZB-tarief woningen0,1042%
Gemiddeld betaalde OZB€297
Rioolheffing€222
Afvalstoffenheffing€296
Totale woonlasten€792
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Ottoland.

Rekenvoorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Molenlanden. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €246.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €246.000 x 0,1042% = €256.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Ottoland? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Ottoland aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of surf naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het samengestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Ottoland. Over het algemeen moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit rapport is feitelijk een onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Check marktwaarde

  Ga naar of de waarde correct is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen. Evalueer of deze objecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit kan zijn omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een professionele woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Soms kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie is iedere openbare woning op te zoeken. Je ziet hier ook de waarde van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het opgestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde tot stand komt. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In deze tabel vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€286.0003,6%
2019€276.000
2018
2017
2016
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Molenlanden.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-ottoland-2975

Woningtaxatie in Ottoland

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Ottoland kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Ottoland ligt om en nabij de €190. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Vind een taxateur in de buurt
In de tabel hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Ottoland die je mogelijk willen helpen aan een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Brandwijk, Molenaarsgraaf, Bleskensgraaf, Oud-Alblas en Waal.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderdelen als: grootte, onderhoudsniveau, oppervlakte, ligging, bouwjaar, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Ottoland. Op dit aanslagbiljet check je de geregistreerde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daarin staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1042% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ottoland. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €297.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
Deze waarde wordt berekend d.m.v. kadastrale data. Zo wordt er gekeken naar kenmerken als: de ligging van het huis, oppervlakte van de kavel, bouwjaar en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht de correcte woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Dit document vind je bij de gemeente (www.molenlanden.nl). In dit PDF-bestand beschrijven ze actuele gegeven als: adresgegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, type object. In zo’n taxatieverslag vind je ook verkoopgegevens van vergelijkbare huizen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Ottoland?
Het indienen van het bezwaar moet in een periode van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Informeer naar het actuele taxatieverslag en weeg af of de referentie huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je meent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Let goed op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Ottoland kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie