WOZ bezwaar Brummen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Gebaseerd op deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals natuurlijk de OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Brummen? Op deze pagina praten we je bij over wat je moet doen.

 • De gemeente Brummen begroot jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om dit goed in de gaten te houden zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je een bezwaarprocedure starten. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Brummen 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de tabel hieronder vind je een indicatie van de verschillende woonlasten in Brummen van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina tref je ook handige informatie over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieGelderland
GemeenteBrummen
Postcode6971
Netnummer0575 (+31575)
Gemiddelde WOZ-waarde€267.000
OZB-tarief woningen0,1361%
Gemiddeld betaalde OZB€363
Rioolheffing€317
Afvalstoffenheffing€173
Totale woonlasten€853
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Brummen.

Calculatie: je hebt een koopwoning in de gemeente Brummen. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €269.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €269.000 x 0,1361% = €366.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Brummen? Je kunt dan bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het bijgaande vijfstappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Brummen uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het basis-taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Brummen. Doorgaans is een DigiD account vereist. Dit verslag is feitelijk een onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Evalueer marktprijs

  Ga naar of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze objecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze behoorlijk divers zijn. Onder andere doordat ze gemoderniseerd zijn of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een compleet taxatierapport. Voor het gemak kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Soms kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te reageren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket. Op die website vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het persoonlijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€267.0004,7%
2019€255.0004,9%
2018€243.0003,0%
2017€236.0001,3%
2016€233.0000,0%
2015€233.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Brummen.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-brummen-6971

Woningtaxatie in Brummen

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Brummen komt nog beter over met een erkend taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je verzoek wordt goedgekeurd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Brummen komt gemiddeld uit rond de €255. Geeft de gemeente gehoor, en stellen ze de WOZ-waarde bij? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, maar een plafond van €242.

Zoek taxateurs in de buurt
Hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Brummen die je mogelijk kunnen helpen met een erkend taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Rozendaal, Westervoort, Duiven, Zevenaar en Renkum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door zaken zoals: type woning, bouwjaar, oppervlakte, onderhoudsniveau, ligging, bijgebouwen en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Brummen. Op dit aanslagbiljet lees je de actuele woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Staat de woning op jouw naam? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1361% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Brummen. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €363.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt vastgesteld door middel van data die voorhanden is. Ze onderzoeken factoren zoals: de ligging van de woning, de oppervlakte, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen in de wijk. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Als je een WOZ-beschikking hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen bij de gemeente (www.brummen.nl). In het taxatieverslag krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bouwjaar, type object, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, grootte van het pand, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook verkooptransacties van soortgelijke woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Brummen?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en analyseer of de aangehaalde huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Goed om te weten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Brummen kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

 • WOZ bezwaar Empe
 • WOZ bezwaar Eerbeek
 • WOZ bezwaar Hall
 • WOZ bezwaar Leuvenheim
 • WOZ bezwaar Tonden
 • Plaats een reactie