WOZ bezwaar Tonden

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je rond januari, februari en maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de waarde van het huis te hoog en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Tonden? Hier vind je uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Brummen komt elk jaar met een indicatie van de waarde van jouw woning.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is dus slim om hier scherp op te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Tonden 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In het overzicht hieronder vind je een kostenraming van de verschillende woonlasten in Tonden op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina bekijk je ook informatie over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieGelderland
GemeenteBrummen
Postcode6975
Netnummer0575 (+31575)
Gemiddelde WOZ-waarde€267.000
OZB-tarief woningen0,1361%
Gemiddeld betaalde OZB€363
Rioolheffing€317
Afvalstoffenheffing€173
Totale woonlasten€853
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Tonden.

Kostenberekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Brummen. De WOZ-waarde ligt op €264.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 264.000 x 0,1361% = €359.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Tonden? Je kunt een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het 5-stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Tonden uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de WOZ al geregistreerd staat. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het eenvoudige taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Tonden. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit verslag dient als onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Analyseer woningwaarde

  Beoordeel of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Ga na of deze huizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Dit kan zijn omdat ze gemoderniseerd zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgebreide taxatie. Voor het gemak zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Soms kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket. Daar kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je treft hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de tabel hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€267.0004,7%
2019€255.0004,9%
2018€243.0003,0%
2017€236.0001,3%
2016€233.0000,0%
2015€233.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Brummen.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-tonden-6975

Woningtaxatie in Tonden

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Tonden komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Tonden komt gemiddeld uit rond de €260. Krijg je gelijk, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Vind en vergelijk taxateurs
In de onderstaande lijst vind je taxateurs en makelaars in Tonden die jou kunnen voorzien van een taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Leuvenheim, Hall, Eerbeek, Laag-Soeren en Spankeren.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door zaken als: type woning, oppervlakte, bijgebouwen, grootte, ligging, onderhoudsniveau en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Tonden. In deze documenten lees je de huidige woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Ook gebruik je dit voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Op het aanslagbiljet vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1361% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Tonden. Een gemiddelde woning betaalt €363.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt gecalculeerd met behulp van openbare data. Hiervoor gebruiken ze kenmerken als: waar staat de woning, oppervlakte van de kavel, bouwjaar en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor betrouwbare woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je inzien via het belastingloket van de gemeente (www.brummen.nl). In het taxatierapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: bouwjaar, bijgebouwen, grootte van het pand, kadastrale gegevens, adresgegevens, type object. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopcijfers van andere vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Tonden?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en ga na of de aangehaalde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Goed om te weten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Woningzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Tonden heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie