WOZ bezwaar Renkum

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je rond januari, februari en maart een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ wordt bedoeld: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Middels deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Renkum? Hieronder lees je praktische info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Renkum beoordeelt elk jaar opnieuw de verkoopprijs van een huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om deze aanslag goed door te nemen zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Renkum 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de tabel hieronder geven we een kostenraming van de actuele woonlasten in Renkum op basis van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal kun je ook verder lezen over Wat betekend de WOZ.

ProvincieGelderland
GemeenteRenkum
Postcode6871
Netnummer0317 (+31317)
Gemiddelde WOZ-waarde€296.000
OZB-tarief woningen0,1139%
Gemiddeld betaalde OZB€337
Rioolheffing€327
Afvalstoffenheffing€293
Totale woonlasten€956
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Renkum.

Calculatie: je hebt een eigen woning in de gemeente Renkum. De WOZ-waarde is vastgesteld op €294.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €294.000 x 0,1139% = €335.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Renkum? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In onderstaande stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Renkum uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het opgestelde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Renkum. Doorgaans moet je hiervoor inloggen met DigiD. Het document draagt bij aan de berekening van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningprijs

  Bekijk of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dat kan voorkomen doordat ze gemoderniseerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een professionele woningtaxatie. Hiervoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. In sommige gevallen kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om uitspraak te doen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Op die website vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je ziet hier ook de waarde van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het samengestelde taxatierapport vind je meer details over hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het schema hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€296.0006,1%
2019€279.0007,3%
2018€260.0004,8%
2017€248.0001,6%
2016€244.000-1,6%
2015€248.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Renkum.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-renkum-6871

Woningtaxatie in Renkum

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Renkum kan je nog sterker maken met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om gelijk te krijgen. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De investering van een WOZ-taxatierapport in Renkum komt gemiddeld uit rond de €225. Krijg je gelijk, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, deze is maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In de volgende tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Renkum die professionele hulp bieden bij een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Arnhem, Ede, Wageningen, Lingewaard en Overbetuwe.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. kenmerken als: ligging, type woning, onderhoudsniveau, grootte, bouwjaar, bijgebouwenen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Renkum. In deze gemeentelijke beschikking vind je de huidige woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Tevens is dit van toepassing op de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wie betaalt de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Hierin vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1139% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Renkum. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €337.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt vastgesteld met behulp van openbare data. Er wordt ingezoomd op onderwerpen als: waar staat de woning, grondoppervlakte, onderhoudsstaat en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen rondom je huis. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van betrouwbare woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je inzien bij de gemeente (www.renkum.nl). In het rapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bouwjaar, bijgebouwen, grootte van het pand. In het taxatieverslag vind je daarbij ook koopsommen van referentieobjecten die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Renkum?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 45 dagen na dagtekening van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en analyseer of de vergelijkbare huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Vergeet niet: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Renkum zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

 • WOZ bezwaar Oosterbeek
 • WOZ bezwaar Doorwerth
 • WOZ bezwaar Heelsum
 • WOZ bezwaar Heveadorp
 • WOZ bezwaar Wolfheze
 • Plaats een reactie