WOZ bezwaar Udenhout

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ betekent: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Aan de hand van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen Zoals de jaarlijkse OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Udenhout? Hieronder geven we inzicht in de regelgeving.

 • De gemeente Tilburg begroot jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is dus slim om hier goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je hiertegen bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Udenhout 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel verschaffen we een kostenraming van de recente woonlasten in Udenhout (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteTilburg
Postcode5071
Netnummer013 (+3113)
Gemiddelde WOZ-waarde€227.000
OZB-tarief woningen0,0936%
Gemiddeld betaalde OZB€212
Rioolheffing€96
Afvalstoffenheffing€293
Totale woonlasten€601
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Udenhout.

Voorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Tilburg. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €242.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 242.000 x 0,0936% = €227.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Udenhout? Je kunt dan bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het praktisch stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Udenhout nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je aan het begin van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het beknopte taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Udenhout. Waarschijnlijk heb je hier DigiD voor nodig. Dit rapport draagt bij aan de berekening van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Analyseer marktprijs

  Beoordeel of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze woonruimtes in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dit komt doorgaans doordat ze een beter uitzicht hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een extra taxatie. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Dikwijls volstaat soms al een telefoontje.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket. Hier kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je ziet hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het samengestelde taxatieverslag wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande lijst vind je de de gemiddelde waarde van woningen van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€227.0009,1%
2019€208.0007,8%
2018€193.0003,8%
2017€186.0002,2%
2016€182.0001,1%
2015€180.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Tilburg.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-udenhout-5071

Woningtaxatie in Udenhout

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Udenhout kan je goed onderbouwen met een deskundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Udenhout ligt om en nabij de €185. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, maar een plafond van €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In de onderstaande lijst vind je taxateurs en makelaars in Udenhout die betrouwbare service bieden voor een vakkundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Moergestel, Heukelom, Berkel-Enschot, Raamsdonksveer en Hooge Zwaluwe.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke huizenbezitter krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van factoren als: oppervlakte, ligging, grootte, bijgebouwen, type woning, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Udenhout. In deze aanslag vind je de ingeschatte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je gebruikt ze ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Bezit jij een woning? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). In deze aanslag staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0936% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Udenhout. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €212.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
Deze waarde wordt berekend door middel van openbare data. Men kijkt naar feiten zoals: plek van de woning, de oppervlakte, onderhoudsstaat en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor erkende woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je bekijken via de online omgeving van de gemeente (www.tilburg.nl). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: bijgebouwen, adresgegevens, kadastrale gegevens, grootte van het pand, bouwjaar, type object. In het taxatieverslag vind je daarbij ook koopsommen van soortgelijke woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Udenhout?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en evalueer of de vergelijkbare huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Belangrijk: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je goed nadenken. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Udenhout heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie