WOZ bezwaar Jistrum

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen rond januari, februari en maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een geschatte marktprijs van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de standaard OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Jistrum? Hier vertellen we je precies welke opties je hebt.

 • De gemeente Tytsjerksteradiel komt elk jaar met een indicatie van de verkoopprijs van een huis.
 • Middels deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Jistrum 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de tabel hieronder verschaffen we een kostenraming van de huidige woonlasten in Jistrum (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina lees je ook meer informatie over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieFriesland
GemeenteTytsjerksteradiel
Postcode9258
Netnummer0512 (+31512)
Gemiddelde WOZ-waarde€215.000
OZB-tarief woningen0,1892%
Gemiddeld betaalde OZB€405
Rioolheffing€154
Afvalstoffenheffing€283
Totale woonlasten€843
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Jistrum.

Kostenberekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Tytsjerksteradiel. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €283.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €283.000 x 0,1892% = €535.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Jistrum? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Jistrum ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het eenvoudige taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Jistrum. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit verslag draagt bij aan de berekening van de waardebepaling.

 3. Evalueer marktwaarde

  Weeg af of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen. Evalueer of deze objecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je zo snel mogelijk doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een alternatieve taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie kun je elke woning opzoeken. Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het persoonlijke taxatieverslag staat hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het schema hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€215.0007,0%
2019€201.0004,1%
2018€193.0003,8%
2017€186.0001,1%
2016€184.000-0,5%
2015€185.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Tytsjerksteradiel.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-jistrum-9258

Woningtaxatie in Jistrum

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Jistrum kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je verzoek wordt goedgekeurd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Jistrum ligt om en nabij de €235. Krijg je gelijk, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Soms heb je recht op een vergoeding, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Lokale taxateur zoeken
In de onderstaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Jistrum die jou kunnen voorzien van een uitgebreid taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Noardburgum, Ryptsjerk, Tytsjerk, Hurdegaryp en Burgum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door thema’s als: bouwjaar, grootte, type woning, oppervlakte, ligging, bijgebouwen en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Jistrum. In die rapportage staan een indicatie van de woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij zelf een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). Je vindt daarin het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1892% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Jistrum. Een gemiddelde woning betaalt €405.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt bepaald door middel van kadastrale data. Zo wordt er gekeken naar onderwerpen zoals: de ligging van het huis, de oppervlakte, type woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen rondom je huis. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden via het belastingloket van de gemeente (www.t-diel.nl). In het rapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; oppervlakte van het perceel, bouwjaar, adresgegevens, kadastrale gegevens, type object, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van verkoopprijzen van gelijkwaardige woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Jistrum?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en onderzoek of deze huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar aantekenen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Disclaimer: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Huizenzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Jistrum zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie