WOZ bezwaar Bunschoten-Spakenburg

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je rond januari, februari en maart de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Gebaseerd op deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de OZB beschikking maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Bunschoten-Spakenburg? Hieronder praten we je bij over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Bunschoten begroot jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • We raden altijd aan om daar aandachtig naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar aantekenen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Bunschoten-Spakenburg 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? Hieronder verstrekken we een kostenraming van de verschillende woonlasten in Bunschoten-Spakenburg waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij lees je ook meer informatie over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieUtrecht
GemeenteBunschoten
Postcode3751
Netnummer033 (+3133)
Gemiddelde WOZ-waarde€314.000
OZB-tarief woningen0,0922%
Gemiddeld betaalde OZB€289
Rioolheffing€153
Afvalstoffenheffing€188
Totale woonlasten€629
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Bunschoten-Spakenburg.

Rekenvoorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Bunschoten. De WOZ-waarde bedraagt op €280.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €280.000 x 0,0922% = €258.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Bunschoten-Spakenburg? Je kunt dan bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Bunschoten-Spakenburg uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Bunschoten-Spakenburg. Let op: vaak is een DigiD account vereist. Dit verslag is de basis van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Weeg af of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Onder andere doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er sprake is van betonrot.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een professionele woningtaxatie. Hiervoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Soms is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om uitspraak te doen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op deze site vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je achterhaalt daar ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het gemeentelijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan deze waarde zijn afgeleid. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de tabel hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€314.0007,9%
2019€291.0005,1%
2018€277.0005,7%
2017€262.0002,7%
2016€255.0002,0%
2015€250.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Bunschoten.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-bunschoten-spakenburg-3751

Woningtaxatie in Bunschoten-Spakenburg

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Bunschoten-Spakenburg zal een stuk overtuigender zijn met een uitgebreid taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Bunschoten-Spakenburg ligt rond de €245. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Vind een taxateur in de buurt
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Bunschoten-Spakenburg die jouw kunnen ondersteunen bij een officieel taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Lage Vuursche, Hollandsche Rading, Maartensdijk, Groenekan en Bosch en Duin.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van je woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door kenmerken zoals: bouwjaar, ligging, type woning, bijgebouwen, onderhoudsniveau, grootte en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Bunschoten-Spakenburg. In dit document lees je de vastgestelde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Als laatste gebruik je dit ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daarin staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,0922% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bunschoten-Spakenburg. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €289.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt vastgesteld op basis van beschikbare data. De gemeente verwerkt feiten als: waar staat de woning, oppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van actuele woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Wanneer je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.bunschoten.nl). In het taxatieverslag zijn diverse zaken opgenomen zoals: bijgebouwen, bouwjaar, grootte van het pand, adresgegevens, type object, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag vind je ook details van verkooptransacties van referentieobjecten die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Bunschoten-Spakenburg?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en bekijk of de aangehaalde woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je denkt dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Investeerders hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Bunschoten-Spakenburg maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie