WOZ bezwaar Soesterberg

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Gebaseerd op deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de OZB beschikking maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Soesterberg? Op wozwaardespecialist.nl vertellen we je precies de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Soest begroot jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • A.d.h.v. de huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om dit te checken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij bezwaar maken bij gemeente. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Soesterberg 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande lijst tref je duidelijke info over de recente woonlasten in Soesterberg op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij vind je ook meer informatie over WOZ belastingen.

ProvincieUtrecht
GemeenteSoest
Postcode3769
Netnummer0346 (+31346)
Gemiddelde WOZ-waarde€334.000
OZB-tarief woningen0,0836%
Gemiddeld betaalde OZB€279
Rioolheffing€201
Afvalstoffenheffing€215
Totale woonlasten€695
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Soesterberg.

Calculatie: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Soest. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €282.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €282.000 x 0,0836% = €236.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Soesterberg? Je kunt dan bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het bijgaande vijfstappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Soesterberg uitgevoerd kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gebruikte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Soesterberg. Doorgaans moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit stuk ligt ten grondslag aan de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Check huizenprijs

  Beoordeel of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Weeg af of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dit kan zijn omdat ze gerenoveerd zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Dikwijls is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Met deze zoekfunctie zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je checkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het opgestelde taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het overzicht hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€334.0006,4%
2019€314.0007,9%
2018€291.0006,6%
2017€273.0002,6%
2016€266.0000,4%
2015€265.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Soest.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-soesterberg-3769

Woningtaxatie in Soesterberg

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Soesterberg kan je het beste ondersteunen met een deskundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Soesterberg komt gemiddeld uit rond de €270. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de waarde verminderd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, deze is maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In het overzicht hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Soesterberg die professionele hulp bieden bij een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Eemdijk, Bunschoten-Spakenburg, Lage Vuursche, Hollandsche Rading en Maartensdijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De waarde van de WOZ bepaalt uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. factoren als: bijgebouwen, bouwjaar, grootte, onderhoudsniveau, ligging, type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Soesterberg. In dit document check je de huidige woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij zelf een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). Je vindt daarin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0836% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Soesterberg. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €279.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
Deze waarde wordt berekend aan de hand van objectieve criteria. Ze onderzoeken kenmerken als: waar het huis gelegen is, oppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de nabije omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig geverifieerde woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Je kunt dit rapport aanvragen via het belastingloket van de gemeente (www.soest.nl). In het taxatieverslag krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bijgebouwen, bouwjaar, kadastrale gegevens, type object, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In het taxatieverslag vind je daarbij ook koopsommen van soortgelijke woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Soesterberg?
Bezwaar maken kan binnen 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en vergelijk of deze woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Goed om te weten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je extra goed nadenken. Investeerders kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Soesterberg heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie