WOZ bezwaar Enschede

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen rond januari, februari en maart de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Middels deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de standaard OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Enschede? Op wozwaardespecialist.nl vind je uitgebreide informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente Enschede calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is zeer belangrijk hier elk jaar goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de WOZ niet klopt dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Enschede 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de tabel hieronder bekijk je een indicatie van de hedendaagse woonlasten in Enschede (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl lees je ook meer informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieOverijssel
GemeenteEnschede
Postcode7524
Netnummer053 (+3153)
Gemiddelde WOZ-waarde€196.000
OZB-tarief woningen0,1524%
Gemiddeld betaalde OZB€298
Rioolheffing€257
Afvalstoffenheffing€276
Totale woonlasten€832
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Enschede.

Rekenvoorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Enschede. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €230.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €230.000 x 0,1524% = €351.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Enschede? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het praktisch stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Enschede uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het eenvoudige taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Enschede. Vermoedelijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Het document draagt bij aan de berekening van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Onderzoek verkoopprijs

  Bekijk of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Evalueer of deze huizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Bijvoorbeeld omdat ze groter zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een onderbouwd taxatierapport. Hiervoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Op die website vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je achterhaalt daar ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde precies bepaald is. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In het schema hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€196.0007,7%
2019€182.0009,0%
2018€167.0005,7%
2017€158.0002,6%
2016€154.0002,0%
2015€151.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Enschede.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-enschede-7524

Woningtaxatie in Enschede

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Enschede kan je extra kracht bijzetten met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Enschede is ongeveer €235. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (maximaal €242).

Vind en vergelijk taxateurs
In deze tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Enschede die je kunnen adviseren aangaande een officieel taxatierapport om de WOZ aan te passen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Haaksbergen, Hof van Twente, Rijssen-Holten, Hellendoorn en Deventer.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar factoren als: bouwjaar, oppervlakte, onderhoudsniveau, grootte, ligging, bijgebouwen en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Enschede. In dit document staan de huidige woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Als laatste gebruik je dit ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Hierin vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1524% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Enschede. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €298.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt opgesteld op basis van verschillende objectkenmerken. Zo wordt er gekeken naar onderwerpen als: waar het huis gelegen is, oppervlakte van het perceel, type woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de wijk. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Vanaf het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Dit document vind je via het belastingloket van de gemeente (www.enschede.nl). In dit document staan alle gebruikte onderdelen zoals; adresgegevens, bijgebouwen, type object, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook transactiecijfers van andere vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Enschede?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een periode van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en ga na of de referentie huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Let op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je goed nadenken. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Enschede kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie