WOZ bezwaar Hallum

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je rond januari, februari en maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een geschatte marktprijs van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Hallum? Op dit portaal bieden wij meer informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Noardeast-Fryslân calculeert jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • We raden altijd aan om dit goed in de gaten te houden zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je hiertegen bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Hallum 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de tabel hieronder verstrekken we duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Hallum van een meerpersoonshuishouden. Eveneens lees je ook meer informatie over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9074
Netnummer0518 (+31518)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1713%
Gemiddeld betaalde OZB€296
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€823
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Hallum.

Kostenberekening: je woont in een koophuis in de gemeente Noardeast-Fryslân. De WOZ-waarde bedraagt op €258.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 258.000 x 0,1713% = €442.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Hallum? Je kunt een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Hallum werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gestandaardiseerde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Hallum. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie is een toelichting op de indicatie van de woningwaarde.

 3. Analyseer woningwaarde

  Evalueer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze woningen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze veel meer oppervlak hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Maak bezwaar

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een recent taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Ben je het oneens? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via wozwaardeloket.nl. Op die website vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het taxatieverslag van de overheid staat hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de bijgaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0004,8%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-hallum-9074

Woningtaxatie in Hallum

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Hallum kan je nog sterker maken met een erkend taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De investering van een WOZ-taxatierapport in Hallum ligt rond de €260. Krijg je gelijk, en wordt de waarde verminderd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Vind een taxateur in de buurt
In het overzicht hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Hallum die jou kunnen voorzien van een officieel taxatierapport om de WOZ aan te passen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Marrum, Nij Altoenae, Alde Leie, Readtsjerk en Aldtsjerk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderdelen als: type woning, bijgebouwen, bouwjaar, ligging, grootte, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Hallum. In dit document vind je de geregistreerde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij zelf een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). Je treft hierin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1713% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hallum. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €296.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt gecalculeerd op basis van verschillende objectkenmerken. Er wordt ingezoomd op kenmerken zoals: ligging van het perceel, de inhoud van de woning, onderhoudstoestand en referentiewoningen die recent zijn verkocht dichtbij jouw woning. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van actuele woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Vanaf het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je downloaden in het WOZ-loket van de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl). In dit document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; adresgegevens, kadastrale gegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, type object, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook prijzen van nabije woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Hallum?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 45 dagen na dagtekening van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en onderzoek of de getoonde huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je denkt dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Aandachtspunt: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Investeerders kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Hallum zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie