WOZ bezwaar Ballum

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen jaarlijks aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Onder WOZ verstaan we: een verwachte marktwaarde van een woning. Op basis van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen Zoals de jaarlijkse OZB maar ook het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Ballum? Hier bieden wij meer informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Ameland raamt ieder jaar de marktwaarde van het woonhuis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om hiervan op de hoogte te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Ballum 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de tabel hieronder tref je een overview van de actuele woonlasten in Ballum op basis van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal tref je ook handige informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteAmeland
Postcode9162
Netnummer0519 (+31519)
Gemiddelde WOZ-waarde€261.000
OZB-tarief woningen0,0944%
Gemiddeld betaalde OZB€246
Rioolheffing€183
Afvalstoffenheffing€223
Totale woonlasten€652
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Ballum.

Voorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Ameland. De WOZ-waarde bedraagt op €244.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €244.000 x 0,0944% = €230.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Ballum? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Ballum precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om in te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag openen

  Het beknopte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Ballum. Meestal is een DigiD account vereist. Dit rapport ligt ten grondslag aan de waardebepaling.

 3. Analyseer woningwaarde

  Beoordeel of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Weeg af of deze huizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Onder andere doordat ze groter zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgevoerde woningtaxatie. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om uitspraak te doen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je treft hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het opgestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€261.0005,2%
2019€248.0003,8%
2018€239.0005,3%
2017€227.0002,3%
2016€222.0006,2%
2015€209.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Ameland.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-ballum-9162

Woningtaxatie in Ballum

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Ballum kan je nog sterker maken met een erkend taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Ballum is ongeveer €185. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs vergelijken
In het overzicht hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Ballum die jouw kunnen ondersteunen bij een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Hollum, Bornwird, Raard, Foudgum en Brantgum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderdelen zoals: type woning, ligging, grootte, oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Ballum. In dit document staan een indicatie van de woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wanneer is er de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Op het aanslagbiljet vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0944% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ballum. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €246.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
Deze waarde wordt berekend op basis van verschillende objectkenmerken. Er wordt ingezoomd op thema’s als: plek van de woning, woonoppervlakte, onderhoudsniveau en 1 of meer vergelijkbare woningen in de buurt. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig betrouwbare woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen bij de gemeente (www.ameland.nl). In het document staan belangrijke gegevens zoals: grootte van het pand, kadastrale gegevens, bijgebouwen, type object, bouwjaar, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag bekijk je ook verkoopprijzen van referentieobjecten die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Ballum?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 45 dagen na ontvangst van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en controleer of de woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Belangrijk: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Ballum kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie