WOZ bezwaar Nes

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in januari, februari of maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van jouw woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen Zoals de jaarlijkse OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Nes? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Ameland maakt elk jaar een schatting van de waarde van onroerende zaken.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Je doet er goed aan om hier scherp op te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Nes 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de volgende tabel verstrekken we een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Nes (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij kun je ook verder lezen over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieFriesland
GemeenteAmeland
Postcode9163
Netnummer0519 (+31519)
Gemiddelde WOZ-waarde€261.000
OZB-tarief woningen0,0944%
Gemiddeld betaalde OZB€246
Rioolheffing€183
Afvalstoffenheffing€223
Totale woonlasten€652
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Nes.

Stel je voor: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Ameland. De WOZ-waarde ligt op €245.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €245.000 x 0,0944% = €231.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Nes? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het 5-stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Nes ingediend kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het samengestelde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Nes. Vermoedelijk is een DigiD account vereist. Deze verslaglegging ligt ten grondslag aan de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningprijs

  Ga naar of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Bijvoorbeeld omdat ze gemoderniseerd zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgebreide taxatie. Daarvoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. In sommige gevallen kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je checkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag van de overheid wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€261.0005,2%
2019€248.0003,8%
2018€239.0005,3%
2017€227.0002,3%
2016€222.0006,2%
2015€209.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Ameland.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-nes-9163

Woningtaxatie in Nes

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Nes kan je nog sterker maken met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Nes ligt om en nabij de €255. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Zoek taxateurs in de buurt
In deze tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Nes die betrouwbare service bieden voor een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Ballum, Hollum, Bornwird, Raard en Foudgum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken als: oppervlakte, grootte, bijgebouwen, type woning, onderhoudsniveau, ligging en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat is een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Nes. In deze documenten lees je de ingeschatte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Op het aanslagbiljet vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0944% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Nes. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €246.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt door de gemeente berekend door middel van beschikbare gegevens. Zo wordt er gekeken naar thema’s zoals: waar staat de woning, woonoppervlakte, het soort woning en 1 of meer vergelijkbare woningen rondom je huis. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Je kunt dit rapport aanvragen via de online omgeving van de gemeente (www.ameland.nl). In het taxatierapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; grootte van het pand, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bijgebouwen, adresgegevens. In het taxatieverslag bekijk je ook verkoopprijzen van nabije woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Nes?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en beoordeel of de referentie huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je hiertegen bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Niet vergeten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Nes zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie