WOZ bezwaar Jannum

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in januari, februari of maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de OZB beschikking maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Jannum? Op dit portaal geven we inzicht in hoe dit werkt.

 • De gemeente Noardeast-Fryslân begroot jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • We raden altijd aan om dit te checken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ niet klopt dan kan je hiertegen bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Jannum 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In het schema hieronder verschaffen we verschillende gegevens van de hedendaagse woonlasten in Jannum op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij bekijk je ook informatie over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9107
Netnummer0519 (+31519)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1713%
Gemiddeld betaalde OZB€296
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€823
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Jannum.

Calculatie: je woont in een koophuis in de gemeente Noardeast-Fryslân. De WOZ-waarde ligt op €278.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €278.000 x 0,1713% = €476.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Jannum? Dan kan je formeel bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Jannum aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te checken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Jannum. Vermoedelijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze verslaglegging is de basis van de waardebepaling.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Bekijk of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze woonruimtes ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dat kan voorkomen doordat ze gemoderniseerd zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgevoerde woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te beslissen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Op dit platform kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je achterhaalt daar ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het samengestelde taxatierapport is in te zien op basis waarvan de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de tabel hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0004,8%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Noardeast-Fryslân.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-jannum-9107

Woningtaxatie in Jannum

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Jannum zal een stuk overtuigender zijn met een vakkundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Jannum komt gemiddeld uit rond de €220. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, deze is maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In deze tabel vind je taxateurs en makelaars in Jannum die professionele hulp bieden bij een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Sibrandahûs, Rinsumageast, Damwâld, Dokkum en Wyns.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderdelen als: onderhoudsniveau, oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar, type woning, liggingen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Jannum. In deze gemeentelijke beschikking tref je een indicatie van de woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Daar tref je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1713% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Jannum. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €296.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt bepaald met behulp van openbare data. Er wordt ingezoomd op factoren als: de ligging van de woning, oppervlakte van de kavel, onderhoudsstaat en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je bekijken via de online omgeving van de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl). In het rapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: grootte van het pand, bijgebouwen, adresgegevens, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, type object. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met marktprijzen van andere vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Jannum?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 45 dagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Download het taxatieverslag direct en onderzoek of deze woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de woningwaarde herziet. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Belangrijk: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan spelen er meer belangen. Potentiële kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Jannum kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie