WOZ bezwaar Hollum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Aan de hand van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de OZB beschikking maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de woningwaarde te hoog en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Hollum? Op dit portaal vertellen we je precies de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Ameland raamt ieder jaar de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is dus slim om daar aandachtig naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Hollum 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In het onderstaande overzicht verschaffen we een samenvatting van de actuele woonlasten in Hollum op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij tref je ook handige informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieFriesland
GemeenteAmeland
Postcode9161
Netnummer0519 (+31519)
Gemiddelde WOZ-waarde€261.000
OZB-tarief woningen0,0944%
Gemiddeld betaalde OZB€246
Rioolheffing€183
Afvalstoffenheffing€223
Totale woonlasten€652
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Hollum.

Calculatie: je woont in een koophuis in de gemeente Ameland. De WOZ-waarde is vastgesteld op €243.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €243.000 x 0,0944% = €229.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Hollum? Je kunt dan bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In ons handige stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Hollum uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te checken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het zogenaamde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Hollum. Let op: vaak is een DigiD account vereist. Dit stuk ligt ten grondslag aan de WOZ-waarde.

 3. Analyseer marktprijs

  Bekijk of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonhuizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Onder andere doordat ze gerenoveerd zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. In sommige gevallen kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je eenvoudig opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Op deze site is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je vindt daar direct ook de waarde van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag van de overheid wordt meer precies omschreven hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de volgende tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€261.0005,2%
2019€248.0003,8%
2018€239.0005,3%
2017€227.0002,3%
2016€222.0006,2%
2015€209.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Ameland.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-hollum-9161

Woningtaxatie in Hollum

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Hollum kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Hollum bedraagt circa €245. Krijg je gelijk, en wordt de waarde verminderd? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Hollum die je kunnen adviseren aangaande een officieel taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Bornwird, Raard, Foudgum, Brantgum en Waaxens.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. kenmerken zoals: bouwjaar, oppervlakte, onderhoudsniveau, grootte, bijgebouwen, ligging en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat is de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Hollum. In dit document check je een indicatie van de woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Ook gebruik je dit voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Je vindt daarin onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0944% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hollum. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €246.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt bepaald aan de hand van kadastrale data. Zo wordt er gekeken naar onderdelen als: waar het huis gelegen is, de oppervlakte, onderhoudsstaat en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de nabije omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je opvragen via de site van de gemeente (www.ameland.nl). In dit document vermelden ze relevante details zoals: grootte van het pand, bijgebouwen, adresgegevens, type object, kadastrale gegevens, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag bekijk je eveneens transactiecijfers van vergelijkbare huizen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Hollum?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en check of de getoonde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je kunt aantonen dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Vergeet niet: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Hollum zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie