WOZ bezwaar Friens

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ bedoelen we een verwachte marktwaarde van een woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden diverse belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar ook het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Friens? Hier praten we je bij over wat je moet doen.

 • De gemeente Leeuwarden raamt ieder jaar de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • We raden altijd aan om hier scherp op te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar aantekenen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Friens 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In het overzicht hieronder verschaffen we een overview van de huidige woonlasten in Friens (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit platform is er meer info te vinden over WOZ belastingen.

ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9009
Netnummer0566 (+31566)
Gemiddelde WOZ-waarde€170.000
OZB-tarief woningen0,1418%
Gemiddeld betaalde OZB€240
Rioolheffing€174
Afvalstoffenheffing€325
Totale woonlasten€739
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Friens.

Stel: je hebt een koopwoning in de gemeente Leeuwarden. De WOZ-waarde bedraagt op €286.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €286.000 x 0,1418% = €406.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start met de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Friens? Je kunt een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het praktisch stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Friens precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het opgestelde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Friens. Let op: vaak heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie is feitelijk een onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Onderzoek huizenprijs

  Controleer of de waarde correct is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Beoordeel of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze een gunstige ligging hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een recent taxatierapport. Voor het gemak raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Vaak kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via wozwaardeloket.nl. Op die website vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatierapport vind je meer details over hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de volgende tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€170.0009,0%
2019€156.0009,1%
2018€143.0003,6%
2017€138.0004,5%
2016€132.0000,8%
2015€131.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Leeuwarden.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-friens-9009

Woningtaxatie in Friens

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Friens komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om gelijk te krijgen. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Friens ligt rond de €220. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de waarde verminderd? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, maar een plafond van €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Friens die betrouwbare service bieden voor een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Of klik door voor vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Reduzum, Idaerd, Eagum, Wergea en Warstiens.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woningeigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderwerpen als: oppervlakte, grootte, bouwjaar, onderhoudsniveau, bijgebouwen, ligging en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat is de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Friens. Op dit aanslagbiljet lees je een indicatie van de woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij zelf een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). Hierin vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1418% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Friens. Een gemiddelde woning betaalt €240.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt vastgesteld door middel van beschikbare data. De gemeente verwerkt aspecten zoals: plek van de woning, grondoppervlakte, onderhoudstoestand en verkoopcijfers van huizen in de omgeving dichtbij jouw woning. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je inzien via de site van de gemeente (www.leeuwarden.nl). In het taxatieverslag krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; kadastrale gegevens, adresgegevens, type object, bouwjaar, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag vind je tevens verkooptransacties van vergelijkbare huizen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Friens?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en vergelijk of de woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je vermoedt dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Niet vergeten: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Investeerders letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Friens zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie