WOZ bezwaar Rha

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Gebaseerd op deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de verplichte OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Rha? Op deze pagina bieden wij meer informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Bronckhorst calculeert jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is verstandig om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Rha 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de bijgaande tabel verschaffen we een indicatie van de huidige woonlasten in Rha (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij kun je ook verder lezen over Marktwaarde woning.

ProvincieGelderland
GemeenteBronckhorst
Postcode7224
Netnummer0575 (+31575)
Gemiddelde WOZ-waarde€289.000
OZB-tarief woningen0,1156%
Gemiddeld betaalde OZB€334
Rioolheffing€278
Afvalstoffenheffing€181
Totale woonlasten€793
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Rha.

Voorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Bronckhorst. De WOZ-waarde is vastgesteld op €265.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €265.000 x 0,1156% = €306.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de bezwaarcheck en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Rha? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het praktisch stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Rha ingediend kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te bekijken of het al bekend is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het beschikbare taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Rha. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Dit verslag bevat kenmerken die van belang zijn voor de indicatie van de woningwaarde.

 3. Controle verkoopprijs

  Check of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een compleet taxatierapport. Voor het gemak kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Dikwijls kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de optie om het bezwaar af te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze bekijk je eenvoudig via website van het WOZ-waardeloket. Daar zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je treft hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is te vinden hoe deze waardes zijn berekend. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de onderstaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€289.0007,8%
2019€268.0005,5%
2018€254.0004,1%
2017€244.0001,2%
2016€241.000-0,8%
2015€243.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Bronckhorst.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-rha-7224

Woningtaxatie in Rha

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Rha kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Rha ligt zo rond de €235. Neemt de gemeente je verzoek over, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de volgende tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Rha die je kunnen helpen aan een officieel taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Baak, Steenderen, Almen, Harfsen en Kring van Dorth.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar thema’s zoals: type woning, oppervlakte, bijgebouwen, ligging, onderhoudsniveau, bouwjaar en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat is een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Rha. Op dit aanslagbiljet check je de vastgestelde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Op het aanslagbiljet vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1156% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Rha. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €334.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt door de gemeente berekend met behulp van modelmatige waardebepaling. Er wordt ingezoomd op thema’s zoals: ligging van het perceel, oppervlakte van het perceel, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht rondom je huis. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.bronckhorst.nl). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: adresgegevens, grootte van het pand, type object, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, bouwjaar. In het taxatieverslag vind je ook details van marktprijzen van referentieobjecten die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Rha?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 45 dagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en beoordeel of de vergelijkbare woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de waarde bijstelt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Rha zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie