WOZ bezwaar Lobith

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de OZB beschikking maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Lobith? Op deze pagina geven we inzicht in wat je moet doen.

 • De gemeente Zevenaar komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is essentieel om hier goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Lobith 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In het overzicht hieronder verschaffen we een overzicht met de actuele woonlasten in Lobith (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Eveneens lees je ook meer informatie over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieGelderland
GemeenteZevenaar
Postcode6915
Netnummer0316 (+31316)
Gemiddelde WOZ-waarde€213.000
OZB-tarief woningen0,1632%
Gemiddeld betaalde OZB€347
Rioolheffing€234
Afvalstoffenheffing€222
Totale woonlasten€802
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Lobith.

Berekening: je woont in een koophuis in de gemeente Zevenaar. De WOZ-waarde bedraagt op €252.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €252.000 x 0,1632% = €411.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Lobith? Dan kan je formeel bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Lobith precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Lobith. Over het algemeen moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit verslag draagt bij aan de berekening van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningprijs

  Beoordeel of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Beoordeel of deze woonhuizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dat kan voorkomen doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er sprake is van betonrot.

 4. Maak bezwaar

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Op die website is iedere openbare woning op te zoeken. Je bekijkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport is te vinden hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€213.0007,6%
2019€198.0006,5%
2018€186.0001,6%
2017€183.0000,5%
2016€182.0001,1%
2015€180.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Zevenaar.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-lobith-6915

Woningtaxatie in Lobith

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Lobith kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Lobith komt gemiddeld uit rond de €220. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In de tabel hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Lobith die jouw kunnen ondersteunen bij een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Herwen, Aerdt, Pannerden, Babberich en Velp.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar thema’s zoals: onderhoudsniveau, grootte, ligging, bouwjaar, bijgebouwen, type woningen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Lobith. In die rapportage tref je een indicatie van de woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Je vindt daarin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1632% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lobith. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €347.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde komt tot stand aan de hand van kadastrale data. Men kijkt naar factoren als: ligging van het perceel, oppervlakte van de kavel, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de buurt. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van erkende woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je bekijken via de site van de gemeente (www.zevenaar.nl). In dit PDF-bestand zijn diverse zaken opgenomen zoals: bijgebouwen, type object, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, kadastrale gegevens, grootte van het pand. In het taxatieverslag bekijk je eveneens transactiecijfers van soortgelijke woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Lobith?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een termijn van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en controleer of de vergelijkbare woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar aantekenen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde lager wordt ingeschat. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Disclaimer: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je goed nadenken. Geïnteresseerden checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Lobith zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie