WOZ bezwaar Sint-Oedenrode

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in de eerste 3 maanden van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ wil zeggen een geschatte marktprijs van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals met name de OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Sint-Oedenrode? Hieronder praten we je bij over hoe dit werkt.

 • De gemeente Meierijstad begroot jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is essentieel om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Sint-Oedenrode 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande lijst tref je een overview van de gemiddelde woonlasten in Sint-Oedenrode waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij vind je ook meer informatie over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteMeierijstad
Postcode5491
Netnummer0411 (+31411)
Gemiddelde WOZ-waarde€296.000
OZB-tarief woningen0,1102%
Gemiddeld betaalde OZB€326
Rioolheffing€180
Afvalstoffenheffing€224
Totale woonlasten€730
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Sint-Oedenrode.

Kostenberekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Meierijstad. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €291.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €291.000 x 0,1102% = €321.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Sint-Oedenrode? Je kunt een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Sint-Oedenrode uitgevoerd kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beschikbare taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Sint-Oedenrode. Gewoonlijk is een DigiD account vereist. Dit verslag is feitelijk een onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Controle woningwaarde

  Weeg af of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze huizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dat kan voorkomen doordat ze groter zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. In sommige gevallen kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op dit platform kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je ziet hier ook de waarde van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag van de overheid is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€296.0006,5%
2019€278.0006,9%
2018€260.0002,0%
2017€255.000
2016
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Meierijstad.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-sint-oedenrode-5491

Woningtaxatie in Sint-Oedenrode

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Sint-Oedenrode kan je extra kracht bijzetten met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Sint-Oedenrode bedraagt circa €195. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (tot een max. van €242).

Taxateurs in de regio vinden
In de bijgaande tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Sint-Oedenrode die je mogelijk willen helpen aan een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Schijndel, Vorstenbosch, Heeswijk-Dinther, Loosbroek en Erp.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. thema’s zoals: bouwjaar, onderhoudsniveau, grootte, type woning, bijgebouwen, ligging en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Sint-Oedenrode. In deze documenten check je de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (rond februari). Daar tref je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1102% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Sint-Oedenrode. Een gemiddelde woning betaalt €326.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt bepaald met behulp van objectieve criteria. Ze onderzoeken feiten zoals: waar staat de woning, de inhoud van de woning, het soort woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de buurt. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je opvragen via de online omgeving van de gemeente (www.meierijstad.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: type object, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, adresgegevens, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag vind je ook details van verkoopgegevens van vergelijkbare huizen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Sint-Oedenrode?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en beoordeel of de referentiewoningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente inclusief onderbouwing. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je meent dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Sint-Oedenrode heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie