WOZ bezwaar Waverveen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je rond januari, februari en maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. A.d.h.v. de woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals natuurlijk de OZB en het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Waverveen? Op wozwaardespecialist.nl praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente De Ronde Venen begroot jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is aan te raden hier elk jaar goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Waverveen 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In het onderstaande overzicht geven we een overzicht met de actuele woonlasten in Waverveen van een meerpersoonshuishouden. Op deze website lees je ook meer informatie over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieUtrecht
GemeenteDe Ronde Venen
Postcode3646
Netnummer0297 (+31297)
Gemiddelde WOZ-waarde€380.000
OZB-tarief woningen0,08%
Gemiddeld betaalde OZB€304
Rioolheffing€213
Afvalstoffenheffing€269
Totale woonlasten€746
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Waverveen.

Stel: je woont in een koophuis in de gemeente De Ronde Venen. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €269.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €269.000 x 0,08% = €215.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Waverveen? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In onderstaande stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Waverveen aangevlogen dient te worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het basis-taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Waverveen. Vermoedelijk heb je hier DigiD voor nodig. Dit verslag dient als onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Check verkoopprijs

  Weeg af of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonobjecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze gerenoveerd zijn of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een onderbouwd taxatierapport. Voor het gemak raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het oneens? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je bekijkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het opgestelde taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€380.0008,6%
2019€350.0008,7%
2018€322.0001,3%
2017€318.0004,3%
2016€305.0003,4%
2015€295.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente De Ronde Venen.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-waverveen-3646

Woningtaxatie in Waverveen

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Waverveen kan je het beste ondersteunen met een officieel taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Waverveen ligt rond de €235. Neemt de gemeente je verzoek over, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de bijgaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Waverveen die jou kunnen ondersteunen met een taxatierapport om de WOZ aan te passen. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Vinkeveen, Mijdrecht, Loenersloot, Vreeland en Loenen aan de Vecht.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. factoren zoals: bijgebouwen, ligging, bouwjaar, onderhoudsniveau, type woning, oppervlakte en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat is de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Waverveen. Op dit aanslagbiljet bekijk je de geregistreerde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. De beschikking speelt ook een rol bij de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Bezit jij een woning? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daarin staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,08% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Waverveen. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €304.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt opgesteld aan de hand van beschikbare data. Ze onderzoeken kenmerken zoals: ligging van het perceel, oppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van huizen in de omgeving dichtbij jouw woning. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen via de online omgeving van de gemeente (gemeente.derondevenen.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: bouwjaar, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, adresgegevens, kadastrale gegevens, type object. In zo’n taxatieverslag bekijk je eveneens verkooptransacties van referentieobjecten die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Waverveen?
Een bezwaarschrift indienen moet in een termijn van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en controleer of de vergelijkbare huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je meent dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar aantekenen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Waverveen zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie