WOZ bezwaar Blije

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je in januari, februari of maart de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een prijsverwachting van de waarde van een huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de OZB beschikking en het eigenwoningforfait voor de IB. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Blije? Op deze website lees je praktische info over de regelgeving.

 • De gemeente Noardeast-Fryslân komt elk jaar met een indicatie van de verwachte waarde van elk huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is dus slim om hier scherp op te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Blije 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de volgende tabel geven we een overzicht met de actuele woonlasten in Blije (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarbij kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9171
Netnummer0519 (+31519)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1713%
Gemiddeld betaalde OZB€296
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€823
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Blije.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Noardeast-Fryslân. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €247.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €247.000 x 0,1713% = €423.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Blije? Je kunt een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het bijgaande vijfstappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Blije aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het samengestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Blije. Let op: vaak heb je hier DigiD voor nodig. Dit stuk draagt bij aan de berekening van de waardebepaling.

 3. Onderzoek huizenprijs

  Controleer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Ga na of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Een reden kan zijn dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een alternatieve taxatie. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om uitspraak te doen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Daar vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je ziet hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het samengestelde taxatierapport is te vinden hoe deze waarde zijn afgeleid. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. Hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0004,8%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-blije-9171

Woningtaxatie in Blije

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Blije komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om in het gelijk gesteld te worden. Het is een uitstekend bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. De investering van een WOZ-taxatierapport in Blije is ongeveer €200. Krijg je gelijk, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding, maar een plafond van €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de tabel hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Blije die jou kunnen voorzien van een deskundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Buren, Nes, Ballum, Hollum en Bornwird.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke eigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een object op 1 januari 2023 en wordt bepaald door kenmerken zoals: grootte, onderhoudsniveau, oppervlakte, bijgebouwen, ligging, bouwjaaren verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat is een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Blije. In die rapportage bekijk je de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij zelf een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (begin van het jaar). In dit document vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1713% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Blije. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €296.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
Deze waarde wordt berekend aan de hand van beschikbare gegevens. Men kijkt naar onderdelen zoals: ligging, woonoppervlakte, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de wijk. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Indien je een WOZ-beschikking hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je bekijken via het online loket van de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: bouwjaar, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, kadastrale gegevens, type object, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je ook details van verkoopcijfers van vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Blije?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 30 werkdagen na datum van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en check of de getoonde huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de woningwaarde herziet. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Disclaimer: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Huizenzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Blije zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie