WOZ bezwaar Kornwerderzand

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. A.d.h.v. de woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Kornwerderzand? Op wozwaardespecialist.nl vind je uitgebreide informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • We raden altijd aan om hier goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Kornwerderzand 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In deze tabel geven we een indicatie van de huidige woonlasten in Kornwerderzand op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze website kun je ook verder lezen over WOZ belastingen.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8752
Netnummer0517 (+31517)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Kornwerderzand.

Kostenberekening: je woont in een koophuis in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde bedraagt op €281.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €281.000 x 0,1349% = €379.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Kornwerderzand? Je kunt een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan hieronder vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Kornwerderzand nu precies werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het basis-taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Kornwerderzand. Meestal heb je hier DigiD voor nodig. Dit rapport bevat kenmerken die van belang zijn voor de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Evalueer huizenprijs

  Check of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Ga na of deze woonruimtes dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit komt doorgaans doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het maken van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een extra taxatie. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Vaak kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Kan jij je hier niet in vinden? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Je kunt dit dan bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Op deze site kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je ziet hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt uitgelegd hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-kornwerderzand-8752

Woningtaxatie in Kornwerderzand

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Kornwerderzand zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Kornwerderzand bedraagt circa €260. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de onderstaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Kornwerderzand die je kunnen adviseren aangaande een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Zurich, Pingjum, Witmarsum, Wons en Schraard.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van je woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door factoren zoals: type woning, bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte, grootte, onderhoudsniveau en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Kornwerderzand. In deze aanslag staan een indicatie van de woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (rond februari). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Kornwerderzand. Een gemiddelde woning betaalt €281.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt bepaald op basis van kadastrale data. Men kijkt naar thema’s zoals: ligging van het perceel, de oppervlakte, onderhoudstoestand en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht geverifieerde woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In dit document zijn diverse zaken opgenomen zoals: bijgebouwen, kadastrale gegevens, type object, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je ook prijzen van andere vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Kornwerderzand?
Het bezwaar maken moet in een termijn van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en weeg af of de referentiewoningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de waarde bijstelt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let goed op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Kornwerderzand zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie