WOZ bezwaar Tegelen

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in het eerste kwartaal van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ is: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Op basis van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de OZB beschikking en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de woningwaarde te hoog en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Tegelen? Hier vertellen we je precies welke opties je hebt.

 • De gemeente Venlo raamt ieder jaar de verwachte waarde van elk huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is essentieel om hiervan op de hoogte te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Tegelen 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande tabel bieden we een overzicht met de actuele woonlasten in Tegelen van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast bekijk je ook informatie over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieLimburg
GemeenteVenlo
Postcode5931
Netnummer077 (+3177)
Gemiddelde WOZ-waarde€214.000
OZB-tarief woningen0,1852%
Gemiddeld betaalde OZB€395
Rioolheffing€155
Afvalstoffenheffing€252
Totale woonlasten€802
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Tegelen.

Calculatie: je hebt een koopwoning in de gemeente Venlo. De WOZ-waarde bedraagt op €294.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €294.000 x 0,1852% = €544.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Tegelen? Je kunt dan bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het 5-stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Tegelen aangevlogen dient te worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om op te vragen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het eenvoudige taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Tegelen. Meestal is een DigiD account vereist. Dit verslag dient als onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Evalueer verkoopprijs

  Controleer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Evalueer of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Onder andere doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een recent taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op die website kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je bekijkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gemeentelijke taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde tot stand komt. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het schema hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€214.0008,1%
2019€198.0004,8%
2018€189.0005,0%
2017€180.0001,7%
2016€177.0004,1%
2015€170.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Venlo.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-tegelen-5931

Woningtaxatie in Tegelen

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Tegelen komt nog beter over met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Tegelen komt gemiddeld uit rond de €200. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de waarde verminderd? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
Hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Tegelen die je mogelijk kunnen helpen met een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Broekhuizen, Broekhuizenvorst, Swolgen, Tienray en Meerlo.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een object op 1 januari 2023 en komt tot stand door aspecten zoals: grootte, onderhoudsniveau, oppervlakte, bouwjaar, ligging, bijgebouwen en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Tegelen. In deze aanslag bekijk je een indicatie van de woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij zelf een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). Je treft hierin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1852% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Tegelen. Een gemiddelde woning betaalt €395.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
Deze waarde wordt berekend d.m.v. beschikbare data. Zo wordt er gekeken naar onderdelen zoals: ligging van het perceel, de oppervlakte, bouwjaar en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de regio. Je kunt bij het kadaster terecht geverifieerde woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je bekijken via de site van de gemeente (www.venlo.nl). In het taxatieverslag beschrijven ze actuele gegeven als: kadastrale gegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, type object. In dit taxatieverslag vind je ook details van koopsommen van nabije woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Tegelen?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 45 dagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en weeg af of de getoonde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de woningwaarde herziet. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Niet vergeten: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Potentiële kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Tegelen maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie