WOZ bezwaar Hilvarenbeek

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals met name de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Hilvarenbeek? Op dit portaal kan je aan de slag met handige info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Hilvarenbeek raamt ieder jaar de waarde van jouw woning.
 • A.d.h.v. de huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om hier goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Hilvarenbeek 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In het schema hieronder vind je verschillende gegevens van de gemiddelde woonlasten in Hilvarenbeek van een meerpersoonshuishouden. Daarbij vind je ook meer informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteHilvarenbeek
Postcode5081
Netnummer013 (+3113)
Gemiddelde WOZ-waarde€331.000
OZB-tarief woningen0,117%
Gemiddeld betaalde OZB€387
Rioolheffing€233
Afvalstoffenheffing€164
Totale woonlasten€784
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Hilvarenbeek.

Stel je voor: je hebt een koopwoning in de gemeente Hilvarenbeek. De WOZ-waarde ligt op €238.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €238.000 x 0,117% = €278.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis Quick Scan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Hilvarenbeek? Je kunt dan bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het praktisch stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Hilvarenbeek nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te bekijken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het beschikbare taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Hilvarenbeek. Let op: vaak heb je hier DigiD voor nodig. Deze verslaglegging is de basis van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Beoordeling marktprijs

  Ga naar of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen. Check of deze woonruimtes inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit komt doorgaans doordat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgevoerde woningtaxatie. Om je snel op te weg te helpen adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Vaak kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de optie om het bezwaar af te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine kun je elke woning opzoeken. Je bekijkt hier bovendien de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt uitgelegd hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het overzicht hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€331.0006,8%
2019€310.0004,7%
2018€296.0002,1%
2017€290.0002,5%
2016€283.000-0,7%
2015€285.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Hilvarenbeek.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-hilvarenbeek-5081

Woningtaxatie in Hilvarenbeek

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Hilvarenbeek zal een stuk overtuigender zijn met een officieel taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Hilvarenbeek is ongeveer €255. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ aangepast? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In de onderstaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Hilvarenbeek die jou kunnen ondersteunen met een taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Haaren, Oisterwijk, Goirle, Tilburg en Geertruidenberg.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een object op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderdelen als: bouwjaar, ligging, type woning, grootte, onderhoudsniveau, bijgebouwenen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Hilvarenbeek. In die rapportage tref je de geregistreerde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je gebruikt ze ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij zelf een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Je treft hierin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,117% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hilvarenbeek. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €387.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend door middel van kadastrale data. Zo wordt er gekeken naar factoren zoals: plek van de woning, de inhoud van de woning, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen via de site van de gemeente (www.hilvarenbeek.nl). In dit PDF-bestand zijn allerlei zaken zoals: bouwjaar, oppervlakte van het perceel, type object, bijgebouwen, adresgegevens, grootte van het pand. In het taxatieverslag vind je daarbij ook marktprijzen van soortgelijke woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Hilvarenbeek?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een termijn van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Informeer naar het actuele taxatieverslag en beoordeel of de vergelijkbare woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente, inclusief argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Opmerking: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Investeerders hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Hilvarenbeek zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

 • WOZ bezwaar Biest-Houtakker
 • WOZ bezwaar Esbeek
 • WOZ bezwaar Diessen
 • WOZ bezwaar Haghorst
 • Plaats een reactie