WOZ bezwaar Homoet

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de verplichte OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Homoet? Op dit portaal vertellen we je precies de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Overbetuwe maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is essentieel om dit te checken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ niet klopt dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Homoet 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In deze tabel vind je een indicatie van de huidige woonlasten in Homoet waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina tref je ook handige informatie over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieGelderland
GemeenteOverbetuwe
Postcode6676
Netnummer0481 (+31481)
Gemiddelde WOZ-waarde€263.000
OZB-tarief woningen0,1009%
Gemiddeld betaalde OZB€265
Rioolheffing€86
Afvalstoffenheffing€245
Totale woonlasten€595
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Homoet.

Stel je voor: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Overbetuwe. De WOZ-waarde bedraagt op €291.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €291.000 x 0,1009% = €294.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Homoet? Je kunt dan bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het bijgaande vijfstappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Homoet uitgevoerd kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht de beschikking af

  Het gemeentelijke aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het eenvoudige taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Homoet. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit verslag draagt bij aan de berekening van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Check verkoopprijs

  Bekijk of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Controleer of deze huizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Dit kan zijn omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een professionele woningtaxatie. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Dikwijls kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om te beslissen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via wozwaardeloket.nl. Hier kun je elke woning opzoeken. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde is vastgesteld. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€263.0006,5%
2019€247.0005,1%
2018€235.0002,2%
2017€230.0002,7%
2016€224.000-1,8%
2015€228.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Overbetuwe.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-homoet-6676

Woningtaxatie in Homoet

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Homoet kan je extra kracht bijzetten met een uitgebreid taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Homoet ligt rond de €195. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? Soms heb je recht op een vergoeding, maar een plafond van €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In het schema hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Homoet die je mogelijk willen helpen aan een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Valburg, Herveld, Andelst, Hemmen en Zetten.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken als: onderhoudsniveau, bouwjaar, type woning, ligging, grootte, oppervlakte en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat is een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Homoet. In deze documenten vind je de huidige woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (rond februari). Daar tref je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1009% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Homoet. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €265.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt bepaald d.m.v. beschikbare data. De gemeente verwerkt aspecten als: ligging, woonoppervlakte, het soort woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de buurt. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien via de site van de gemeente (www.overbetuwe.nl). In het taxatieverslag beschrijven ze actuele gegeven als: kadastrale gegevens, bijgebouwen, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, type object. In het taxatieverslag bekijk je ook transactiecijfers van referentieobjecten die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Homoet?
Je dient bezwaar te maken binnen 30 werkdagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Neem het taxatieverslag goed door en check of deze huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat de WOZ niet klopt dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Niet vergeten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Woningzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Homoet kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie