WOZ bezwaar Sprang-Capelle

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in januari, februari of maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een geschatte marktprijs van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Sprang-Capelle? Hieronder bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Waalwijk beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een object.
 • Op basis van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is essentieel om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je een bezwaarprocedure starten. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Sprang-Capelle 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel geven we een samenvatting van de hedendaagse woonlasten in Sprang-Capelle (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina tref je ook handige informatie over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteWaalwijk
Postcode5160
Netnummer0416 (+31416)
Gemiddelde WOZ-waarde€254.000
OZB-tarief woningen0,1096%
Gemiddeld betaalde OZB€277
Rioolheffing€147
Afvalstoffenheffing€193
Totale woonlasten€618
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Sprang-Capelle.

Stel: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Waalwijk. De WOZ-waarde ligt op €262.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €262.000 x 0,1096% = €287.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Sprang-Capelle? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het praktisch stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Sprang-Capelle aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag openen

  Het basis-taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Sprang-Capelle. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit stuk ligt ten grondslag aan de WOZ-waarde.

 3. Evalueer marktwaarde

  Controleer of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar referentiewoningen. Evalueer of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Bijvoorbeeld omdat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een compleet taxatierapport. Hiervoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Soms is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Hier zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het opgestelde taxatieverslag wordt onderbouwd hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de bijgaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€254.0006,7%
2019€238.0006,7%
2018€223.0004,2%
2017€214.0001,9%
2016€210.000-0,9%
2015€212.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Waalwijk.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-sprang-capelle-5160

Woningtaxatie in Sprang-Capelle

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Sprang-Capelle kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Sprang-Capelle is ongeveer €235. Neemt de gemeente je verzoek over, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, maar een plafond van €242.

Taxateurs vergelijken
In deze tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Sprang-Capelle die jouw kunnen ondersteunen bij een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Elshout, Drunen, Riel, Gilze en Hulten.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderdelen zoals: oppervlakte, onderhoudsniveau, ligging, bouwjaar, bijgebouwen, type woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Sprang-Capelle. In deze aanslag staan de verwachte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij zelf een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verzonden rond februari). Je vindt daarin de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1096% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Sprang-Capelle. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €277.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt gecalculeerd met behulp van data die voorhanden is. Men kijkt naar aspecten zoals: ligging van het perceel, de inhoud van de woning, bouwjaar en verkoopcijfers van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.waalwijk.nl). In het taxatierapport zijn allerlei zaken zoals: bijgebouwen, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, type object, grootte van het pand, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag bekijk je ook marktprijzen van vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Sprang-Capelle?
De bezwaarprocedure kan je starten in een periode van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en vergelijk of de referentiewoningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het vermoeden hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Aandachtspunt: wil je jouw woning te koop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Sprang-Capelle heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie