WOZ bezwaar Baneheide

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in de eerste 3 maanden van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Onder WOZ verstaan we: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Baneheide? Op dit portaal lees je praktische info over de te nemen stappen.

 • De gemeente Simpelveld komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een object.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is verstandig om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij bezwaar aantekenen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Baneheide 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de tabel hieronder verschaffen we verschillende gegevens van de huidige woonlasten in Baneheide van een meerpersoonshuishouden. Op deze website vind je ook meer informatie over WOZ-waarde vragen.

ProvincieLimburg
GemeenteSimpelveld
Postcode6353
Netnummer045 (+3145)
Gemiddelde WOZ-waarde€194.000
OZB-tarief woningen0,195%
Gemiddeld betaalde OZB€377
Rioolheffing€247
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€884
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Baneheide.

Kostenberekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Simpelveld. De WOZ-waarde ligt op €292.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 292.000 x 0,195% = €569.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Baneheide? Je kunt dan bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Baneheide ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je rond januari, februari en maart. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het samengestelde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Baneheide. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Dit stuk dient als onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Controle verkoopprijs

  Bekijk of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Weeg af of deze woonhuizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Een reden kan zijn dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgevoerde woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Vaak kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket platform. Op dit platform kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je vindt daar direct ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt uitgelegd hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€194.0009,6%
2019€177.0002,9%
2018€172.0003,0%
2017€167.0004,4%
2016€160.0000,6%
2015€159.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Simpelveld.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-baneheide-6353

Woningtaxatie in Baneheide

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Baneheide zal een stuk overtuigender zijn met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Baneheide bedraagt circa €235. Neemt de gemeente je verzoek over, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (maximaal €242).

Lokale taxateur zoeken
In het onderstaande overzicht zoek je naar taxateurs en makelaars in Baneheide die jouw kunnen ondersteunen bij een officieel taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Bocholtz, Klimmen, Walem, Hulsberg en Schimmert.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een object op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. factoren zoals: oppervlakte, onderhoudsniveau, bouwjaar, type woning, ligging, grootte en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Baneheide. In die rapportage lees je een indicatie van de woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Daarin staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,195% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Baneheide. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €377.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt gecalculeerd a.d.h.v. kadastrale data. Men kijkt naar thema’s zoals: plek van de woning, woonoppervlakte, het soort woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen rondom je huis. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Vanaf het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.simpelveld.nl). In het taxatierapport staan belangrijke gegevens zoals: grootte van het pand, adresgegevens, type object, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, bouwjaar. In het taxatieverslag vind je ook marktprijzen van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Baneheide?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 30 werkdagen na datum van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en evalueer of de aangehaalde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij een bezwaarprocedure starten. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de woningwaarde herziet. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Disclaimer: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Investeerders kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Baneheide zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie