WOZ bezwaar Toornwerd

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je rond januari, februari en maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ houdt in: een verwachte marktwaarde van een woning. Op basis van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals natuurlijk de OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Toornwerd? Hieronder kan je aan de slag met handige info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Loppersum calculeert jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is zeer belangrijk de aanslag kritisch te bekijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Toornwerd 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande lijst bekijk je een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Toornwerd (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Eveneens is er meer info te vinden over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieGroningen
GemeenteLoppersum
Postcode9994
Netnummer0595 (+31595)
Gemiddelde WOZ-waarde€162.000
OZB-tarief woningen0,1731%
Gemiddeld betaalde OZB€279
Rioolheffing€346
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€866
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Toornwerd.

Rekenvoorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Loppersum. De WOZ-waarde bedraagt op €270.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €270.000 x 0,1731% = €467.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Toornwerd? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Toornwerd ingediend kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of surf naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gebruikte taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Toornwerd. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Deze verslaglegging is een toelichting op de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Beoordeling marktprijs

  Evalueer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Beoordeel of deze woonhuizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit kan zijn omdat ze veel meer oppervlak hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een professionele woningtaxatie. Hiervoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Op deze site zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je ziet hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatierapport is te vinden hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. Hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€162.0004,5%
2019€155.0004,0%
2018€149.0002,8%
2017€145.0000,7%
2016€144.000-2,0%
2015€147.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Loppersum.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-toornwerd-9994

Woningtaxatie in Toornwerd

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Toornwerd kan je extra kracht bijzetten met een erkend taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Toornwerd bedraagt circa €240. Krijg je gelijk, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (maximaal €242).

Vind en vergelijk taxateurs
In het overzicht hieronder vind je taxateurs en makelaars in Toornwerd die je mogelijk kunnen helpen met een erkend taxatierapport om de WOZ aan te passen. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Westerwijtwerd, Huizinge, Middelstum, Warffum en Usquert.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De woningwaarde vormt de basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. factoren zoals: grootte, bijgebouwen, oppervlakte, onderhoudsniveau, ligging, type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Toornwerd. In deze gemeentelijke beschikking bekijk je een indicatie van de woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Staat de woning op jouw naam? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (rond februari). Daarin staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1731% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Toornwerd. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €279.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt gecalculeerd d.m.v. openbare data. Men kijkt naar factoren zoals: de ligging van het huis, woonoppervlakte, onderhoudsniveau en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van actuele woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je inzien via het belastingloket van de gemeente (www.loppersum.nl). In dit document beschrijven ze actuele gegeven als: oppervlakte van het perceel, type object, bijgebouwen, bouwjaar, adresgegevens, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag vind je tevens marktprijzen van referentieobjecten die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Toornwerd?
Het bezwaar maken moet in een periode van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en check of de referentiewoningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je hiertegen bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Goed om te weten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Geïnteresseerden checken doorgaans eerst de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Toornwerd kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie