WOZ bezwaar Wier

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je rond januari, februari en maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ is: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Middels deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de verplichte OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Wier? Op dit portaal bieden wij meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Waadhoeke komt elk jaar met een indicatie van de verkoopprijs van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is essentieel om hier goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij een bezwaarprocedure starten. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Wier 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? Hieronder geven we een samenvatting van de recente woonlasten in Wier op basis van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal tref je ook handige informatie over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieFriesland
GemeenteWaadhoeke
Postcode9043
Netnummer0518 (+31518)
Gemiddelde WOZ-waarde€174.000
OZB-tarief woningen0,1437%
Gemiddeld betaalde OZB€249
Rioolheffing€268
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€777
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Wier.

Rekenvoorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Waadhoeke. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €240.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €240.000 x 0,1437% = €345.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Wier? Je kunt een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In ons handige stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Wier uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te checken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gebruikte taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Wier. Meestal is een DigiD account vereist. Dit verslag is de basis van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle marktwaarde

  Evalueer of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met referentiewoningen. Evalueer of deze woonhuizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze behoorlijk divers zijn. Onder andere doordat ze een beter uitzicht hebben of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een professionele woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Dikwijls volstaat soms al een telefoontje.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je 24/7 inzien via website van het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie is iedere openbare woning op te zoeken. Je ziet hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt meer precies omschreven hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het overzicht hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€174.0006,7%
2019€163.0005,8%
2018€154.000
2017
2016
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Waadhoeke.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-wier-9043

Woningtaxatie in Wier

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Wier zal een stuk overtuigender zijn met een officieel taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Wier ligt rond de €255. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ aangepast? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (dit ligt maximaal op €242).

Vind een taxateur in de buurt
In de onderstaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Wier die professionele hulp bieden bij een taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Berltsum, Ingelum, Slappeterp, Menaam en Dronryp.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken als: bouwjaar, oppervlakte, grootte, onderhoudsniveau, ligging, bijgebouwen en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Wier. Op dit aanslagbiljet lees je de actuele woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. De beschikking speelt ook een rol bij de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). In deze aanslag staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1437% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wier. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €249.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt bepaald aan de hand van verschillende objectkenmerken. Er wordt ingezoomd op feiten als: waar staat de woning, de oppervlakte, onderhoudstoestand en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de regio. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je bekijken via het belastingloket van de gemeente (www.waadhoeke.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, type object, grootte van het pand, adresgegevens. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopgegevens van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Wier?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en weeg af of de vergelijkbare woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de woningwaarde herziet. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: ga je jouw woning verkopen? Dan spelen er meer belangen. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Wier heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie