WOZ bezwaar Menaam

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in januari, februari of maart de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de waarde van jouw huis. Aan de hand van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de verplichte OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Menaam? Hier lees je praktische info over de regelgeving.

 • De gemeente Waadhoeke raamt ieder jaar de verwachte waarde van elk huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om hier scherp op te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Menaam 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het schema hieronder tref je een overview van de verschillende woonlasten in Menaam waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl lees je ook meer informatie over Wat betekend de WOZ.

ProvincieFriesland
GemeenteWaadhoeke
Postcode9036
Netnummer0518 (+31518)
Gemiddelde WOZ-waarde€174.000
OZB-tarief woningen0,1437%
Gemiddeld betaalde OZB€249
Rioolheffing€268
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€777
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Menaam.

Rekenvoorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Waadhoeke. De WOZ-waarde ligt op €236.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €236.000 x 0,1437% = €339.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Menaam? Dan kan je formeel bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het praktisch stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Menaam werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het eenvoudige taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Menaam. Doorgaans is een DigiD account vereist. Dit stuk bevat kenmerken die van belang zijn voor de waardebepaling.

 3. Onderzoek woningprijs

  Weeg af of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze huizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Een reden kan zijn dat ze groter zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een uitgevoerde woningtaxatie. Om je snel op te weg te helpen kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Dikwijls kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te reageren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze kan je gratis inzien via wozwaardeloket.nl. Hier zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je achterhaalt daar ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het samengestelde taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het overzicht hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€174.0006,7%
2019€163.0005,8%
2018€154.000
2017
2016
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Waadhoeke.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-menaam-9036

Woningtaxatie in Menaam

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Menaam kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Menaam ligt om en nabij de €205. Wordt jij in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Taxateurs vergelijken
In de onderstaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Menaam die je mogelijk willen helpen aan een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Dronryp, Marsum, Deinum, Blessum en Boksum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. feiten als: grootte, onderhoudsniveau, bouwjaar, type woning, oppervlakte, ligging en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Menaam. In deze gemeentelijke beschikking staan de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daar tref je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1437% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Menaam. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €249.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
Deze waarde wordt berekend met behulp van modelmatige waardebepaling. De gemeente verwerkt aspecten als: de ligging van het huis, oppervlakte van het perceel, het soort woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor geverifieerde woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Indien je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden in het WOZ-loket van de gemeente (www.waadhoeke.nl). In dit document staan alle gebruikte onderdelen zoals; adresgegevens, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, bijgebouwen, grootte van het pand. In dit taxatieverslag vind je tevens transactiecijfers van vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Menaam?
De bezwaarprocedure kan je starten in een termijn van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en evalueer of de vergelijkbare woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente inclusief onderbouwing. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde wordt verminderd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Aandachtspunt: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Investeerders letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Menaam heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie