WOZ bezwaar Sumar

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je rond januari, februari en maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Op basis van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals natuurlijk de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Sumar? Op wozwaardespecialist.nl bieden wij meer informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Tytsjerksteradiel beoordeelt elk jaar opnieuw de verwachte waarde van elk huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk hier elk jaar goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de WOZ niet klopt dan kan je hiertegen bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Sumar 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het schema hieronder tref je een overzicht met de verschillende woonlasten in Sumar op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij tref je ook handige informatie over WOZ-waarde vragen.

ProvincieFriesland
GemeenteTytsjerksteradiel
Postcode9262
Netnummer0511 (+31511)
Gemiddelde WOZ-waarde€215.000
OZB-tarief woningen0,1892%
Gemiddeld betaalde OZB€405
Rioolheffing€154
Afvalstoffenheffing€283
Totale woonlasten€843
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Sumar.

Calculatie: je hebt een koopwoning in de gemeente Tytsjerksteradiel. De WOZ-waarde ligt op €285.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €285.000 x 0,1892% = €539.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Sumar? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Sumar nu precies werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je in januari, februari of maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om in te zien of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het eenvoudige taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Sumar. Meestal moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport is feitelijk een onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Beoordeel of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Check of deze woonruimtes in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een beter uitzicht hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een extra taxatie. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Soms kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het oneens? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je checkt hier bovendien de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatierapport staat hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In deze tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€215.0007,0%
2019€201.0004,1%
2018€193.0003,8%
2017€186.0001,1%
2016€184.000-0,5%
2015€185.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Tytsjerksteradiel.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-sumar-9262

Woningtaxatie in Sumar

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Sumar zal een stuk overtuigender zijn met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Sumar bedraagt circa €265. Krijg je gelijk, en wordt de waarde verminderd? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (tot een max. van €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In de tabel hieronder vind je taxateurs en makelaars in Sumar die betrouwbare service bieden voor een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Zoek ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Eastermar, Jistrum, Noardburgum, Ryptsjerk en Tytsjerk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door kenmerken als: type woning, onderhoudsniveau, oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar, grootte en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Sumar. In die rapportage vind je de geregistreerde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij een woning in bezit? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). Je vindt daarin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1892% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Sumar. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €405.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt bepaald aan de hand van verschillende objectkenmerken. Zo wordt er gekeken naar factoren als: ligging van het perceel, de oppervlakte, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn rondom je huis. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.t-diel.nl). In het rapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bijgebouwen, type object, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bouwjaar, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag vind je ook verkoopcijfers van nabije woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Sumar?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Informeer naar het actuele taxatieverslag en bekijk of de getoonde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je veronderstelt dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Aandachtspunt: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Sumar heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie