WOZ bezwaar Ingelum

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in januari, februari of maart een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ wil zeggen een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals natuurlijk de OZB en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Ingelum? Op dit portaal lees je praktische info over wat je moet doen.

 • De gemeente Waadhoeke calculeert jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is verstandig om dit te checken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar aantekenen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Ingelum 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In het onderstaande overzicht check je een indicatie van de recente woonlasten in Ingelum op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast tref je ook handige informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieFriesland
GemeenteWaadhoeke
Postcode9038
Netnummer058 (+3158)
Gemiddelde WOZ-waarde€174.000
OZB-tarief woningen0,1437%
Gemiddeld betaalde OZB€249
Rioolheffing€268
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€777
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Ingelum.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Waadhoeke. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €238.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €238.000 x 0,1437% = €342.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Ingelum? Je kunt een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Ingelum nu precies werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het gebruikte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Ingelum. Doorgaans moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit rapport is een toelichting op de indicatie van de woningwaarde.

 3. Analyseer marktwaarde

  Bekijk of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Beoordeel of deze gebouwen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze gerenoveerd zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een uitgevoerde woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€174.0006,7%
2019€163.0005,8%
2018€154.000
2017
2016
2015
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Waadhoeke.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-ingelum-9038

Woningtaxatie in Ingelum

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Ingelum zal een stuk overtuigender zijn met een officieel taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een uitstekend bewijs dat de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Ingelum is ongeveer €275. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (maximaal €242).

Lokale taxateur zoeken
In het onderstaande overzicht check je taxateurs en makelaars in Ingelum die jou kunnen voorzien van een vakkundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Slappeterp, Menaam, Dronryp, Marsum en Deinum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar kenmerken als: oppervlakte, bouwjaar, bijgebouwen, type woning, onderhoudsniveau, grootte en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Ingelum. In deze gemeentelijke beschikking lees je de verwachte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Bezit jij een woning? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Je vindt daarin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1437% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ingelum. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €249.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt door de gemeente berekend aan de hand van kadastrale data. Zo wordt er gekeken naar kenmerken zoals: de ligging van de woning, woonoppervlakte, bouwjaar en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de buurt. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Indien je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken bij de gemeente (www.waadhoeke.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; kadastrale gegevens, grootte van het pand, type object, adresgegevens, bouwjaar, bijgebouwen. In het taxatieverslag vind je tevens koopsommen van soortgelijke woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Ingelum?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 30 werkdagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Download het taxatieverslag direct en beoordeel of de aangehaalde woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je vermoedt er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Ingelum kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie