WOZ bezwaar Schalsum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een prijsverwachting van de waarde van een huis. Gebaseerd op deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de standaard OZB en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Schalsum? Hieronder vind je uitgebreide informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Waadhoeke beoordeelt elk jaar opnieuw de verkoopprijs van een huis.
 • Middels deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Je doet er goed aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Schalsum 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de volgende tabel bekijk je verschillende gegevens van de verschillende woonlasten in Schalsum (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Eveneens vind je ook meer informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieFriesland
GemeenteWaadhoeke
Postcode8813
Netnummer0517 (+31517)
Gemiddelde WOZ-waarde€174.000
OZB-tarief woningen0,1437%
Gemiddeld betaalde OZB€249
Rioolheffing€268
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€777
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Schalsum.

Rekenvoorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Waadhoeke. De WOZ-waarde ligt op €243.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €243.000 x 0,1437% = €349.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Schalsum? Je kunt een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het praktisch stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Schalsum uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de WOZ al geregistreerd staat. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het zogenaamde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Schalsum. Vermoedelijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle verkoopprijs

  Ga naar of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen. Ga na of deze objecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dit kan zijn omdat ze een gunstige ligging hebben of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een onderbouwd taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. In sommige gevallen volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Via die zoekmachine kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je treft hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is in te zien op basis waarvan de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de volgende tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€174.0006,7%
2019€163.0005,8%
2018€154.000
2017
2016
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Waadhoeke.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-schalsum-8813

Woningtaxatie in Schalsum

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Schalsum zal een stuk overtuigender zijn met een officieel taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Schalsum ligt rond de €200. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In de onderstaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Schalsum die je kunnen helpen aan een erkend taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Peins, Ried, Boer, Dongjum en Herbaijum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door feiten als: bijgebouwen, oppervlakte, bouwjaar, type woning, onderhoudsniveau, ligging en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Schalsum. In deze aanslag staan de ingeschatte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Daarin staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1437% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Schalsum. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €249.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt gecalculeerd door middel van openbare data. Zo wordt er gekeken naar zaken zoals: ligging van het perceel, grondoppervlakte van het perceel, bouwjaar en 1 of meer vergelijkbare woningen in de buurt. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Als je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je opvragen bij de gemeente (www.waadhoeke.nl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: kadastrale gegevens, bijgebouwen, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, type object. In dit taxatieverslag vind je ook details van verkoopcijfers van referentieobjecten die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Schalsum?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 45 dagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Informeer naar het actuele taxatieverslag en controleer of de getoonde huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je hiertegen bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Niet vergeten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Schalsum kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie