WOZ bezwaar Raard

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in januari, februari of maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ houdt in: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Aan de hand van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Raard? Hieronder vertellen we je precies de regelgeving.

 • De gemeente Noardeast-Fryslân maakt elk jaar een schatting van de verwachte waarde van elk huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is verstandig om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Raard 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In het onderstaande overzicht check je een kostenraming van de verschillende woonlasten in Raard (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op deze website tref je ook handige informatie over Wat betekend de WOZ.

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9155
Netnummer0519 (+31519)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1713%
Gemiddeld betaalde OZB€296
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€823
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Raard.

Stel je voor: je woont in een koophuis in de gemeente Noardeast-Fryslân. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €241.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €241.000 x 0,1713% = €413.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Raard? Je kunt dan bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Raard aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of surf naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag openen

  Het beschikbare taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Raard. Waarschijnlijk heb je hier DigiD voor nodig. Dit rapport is een toelichting op de waardebepaling.

 3. Check woningprijs

  Controleer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit kan zijn omdat ze veel meer oppervlak hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een extra taxatie. Daarvoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Soms kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket. Op dit platform is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je checkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor iedereen in te zien. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn berekend. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de volgende tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0004,8%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-raard-9155

Woningtaxatie in Raard

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Raard kan je nog sterker maken met een vakkundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Raard komt gemiddeld uit rond de €215. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (maximaal €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In het overzicht hieronder check je taxateurs en makelaars in Raard die je mogelijk willen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Foudgum, Brantgum, Waaxens, Holwerd en Hiaure.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een object op 1 januari 2023 en wordt bepaald door feiten zoals: oppervlakte, bouwjaar, type woning, bijgebouwen, ligging, grootte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Raard. In deze aanslag bekijk je de geregistreerde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij een woning in bezit? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). In deze aanslag staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1713% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Raard. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €296.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt gecalculeerd a.d.h.v. beschikbare data. Men kijkt naar thema’s zoals: de ligging van de woning, grondoppervlakte, het soort woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de buurt. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Vanaf het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je opvragen via de site van de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl). In het document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; type object, kadastrale gegevens, bouwjaar, bijgebouwen, grootte van het pand, adresgegevens. In dit taxatieverslag vind je tevens verkoopgegevens van vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Raard?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 30 werkdagen na dagtekening van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en ga na of de aangehaalde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je kunt aantonen dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Huizenzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Raard kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie