WOZ bezwaar Bronkhorst

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de waarde van jouw huis. Middels deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals natuurlijk de OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de woningwaarde te hoog en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Bronkhorst? Hieronder geven we inzicht in hoe dit werkt.

 • De gemeente Bronckhorst beoordeelt elk jaar opnieuw de marktprijs van een gebouw.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is aan te raden hier goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Bronkhorst 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In het schema hieronder check je duidelijke info over de verschillende woonlasten in Bronkhorst (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Tevens kun je ook verder lezen over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieGelderland
GemeenteBronckhorst
Postcode7226
Netnummer0575 (+31575)
Gemiddelde WOZ-waarde€289.000
OZB-tarief woningen0,1156%
Gemiddeld betaalde OZB€334
Rioolheffing€278
Afvalstoffenheffing€181
Totale woonlasten€793
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Bronkhorst.

Berekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Bronckhorst. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €267.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €267.000 x 0,1156% = €309.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Bronkhorst? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Bronkhorst precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beschikbare taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Bronkhorst. Meestal moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit verslag dient als onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Check verkoopprijs

  Evalueer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Weeg af of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit kan zijn omdat ze gerenoveerd zijn of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgebreide taxatie. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. In sommige gevallen kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Op dit platform is iedere openbare woning op te zoeken. Je treft hier ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de tabel hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€289.0007,8%
2019€268.0005,5%
2018€254.0004,1%
2017€244.0001,2%
2016€241.000-0,8%
2015€243.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Bronckhorst.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-bronkhorst-7226

Woningtaxatie in Bronkhorst

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Bronkhorst kan je extra kracht bijzetten met een erkend taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De investering van een WOZ-taxatierapport in Bronkhorst is ongeveer €240. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Taxateurs in de regio vinden
In het overzicht hieronder check je taxateurs en makelaars in Bronkhorst die je kunnen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Olburgen, Rha, Baak, Steenderen en Almen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderdelen als: grootte, ligging, oppervlakte, type woning, onderhoudsniveau, bouwjaar en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Bronkhorst. In deze gemeentelijke beschikking check je de actuele woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (gereed in februari). Daar tref je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1156% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bronkhorst. Een gemiddelde woning betaalt €334.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt vastgesteld d.m.v. objectieve criteria. Er wordt ingezoomd op kenmerken als: de ligging van het huis, de inhoud van de woning, onderhoudsstaat en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de regio. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Vanaf het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je opvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.bronckhorst.nl). In het taxatierapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; type object, kadastrale gegevens, grootte van het pand, adresgegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopprijzen van andere vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Bronkhorst?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en evalueer of de getoonde huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Niet vergeten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Woningzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Bronkhorst kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie